blog o zdrowym jedzeniu!

Jaki domowy młynek do zboża wybrać ?

Jaki domowy młynek do zboża wybrać ?

Czy domowy młynek do zboża to fanaberia dla wybranych?

Domowe młynki do zboża są coraz częściej spotykane w naszych domach. Wraz ze wzrostem ilości osób interesujących się zdrowym stylem życia ich popularność również rośnie. Nie dziwi nas posiadanie wolnoobrotowej wyciskarki do soków ani dużego blendera kielichowego, mam nadzieje, że niedługo nie będzie nas dziwić również domowy młynek do zboża w każdej kuchni . Być może sami zapragniemy mieć go w swojej kuchni. Staniemy wtedy przed dylematem jaki domowy młynek do zboża wybrać.

Domowe młynki do zboża i ich rodzaje

Domowe młynki do zboża możemy podzielić pod kątem kilku kryteriów.

a. Naped młynka do zboża

Prosty i czytelny podział podobny do wielu innych sprzętów AGD

  1. ręczne, domowe młynki do zboża np Kornkraft Farina
  2. elektryczne, domowe młynki do zboża np Hawos Oktini

Podobnie jak ma to miejsce w przypadku wielu innych sprzętów domowych wybór młynka pod względem tego kryterium jest stosunkowo prosty.  Jeśli chcemy wydać mniej ale liczymy się z tym, że nasz domowy młynek do zboża będzie napędzany siłą naszych mięśni to wybierzemy młynek ręczny. Jeśli chcielibyśmy aby wyręczył nas silnik elektryczny liczymy się z wydaniem trochę większej kwoty i liczymy się z wydaniem trochę większej kwoty to naturalnym wyborem jest młynek elektryczny. Oczywiście jest to powiązane z ilością mąki jaką chcemy pozyskiwać za pomocą naszego młynka. Jeśli zamierzamy uzyskiwać ilość zbliżoną do 1 kg mąki z jednego przemiału to zalecam zakup młynka elektrycznego. Każdy młynek powinien mieć w swoim opisie podaną wydajność zarówno przy mieleniu drobnym (jest mniejsza) i mieleniu grubym (jest większa). Sprawdźcie czy wydajność Waszego kandydata odpowiada Waszym potrzebom.

b. Funkcjonalność domowych młynków do zboża

Drugim kryterium jest możliwość przerobu zboża nie tylko do postaci mąki ale również do postaci płatków. Nie wszystkie młynki mają możliwość takiego rozsuniecie żaren aby były w stanie one stanie tylko zgnieść zboże a nie tylko je zmielić. Młynki z funkcjonalnością wyrobu płatków znany jest również jako flaker. Słowo flaker pochodzi od angielskiego słowa “flake” czyli płatek. Zwróćcie zatem uwagę czy młynek, którym potencjalnie się interesujecie jest oznaczony jako flaker jeśli zależy Wam na tym aby poza mąką produkować sobie również płatki. Takim młynkiem jet na przykład Hawos Molere

c. Rodzaj ziaren przerabiany w młynku do zboża

Kolejnym kryterium, o którym należy pamiętać jest rodzaj przerabianych ziaren przez konkretny domowy młynek do zboża. Najczęstszymi ziarnami mielonymi w domowych młynkach to zazwyczaj tzw. zboża chlebowe czyli pszenica, żyto i orkisz. Cześć użytkowników domowych młynków do zboża zamierza mielić lub przerabiać w nich także ziarna o większej średnicy i większej twardości. Klasycznym przykładem jest tu kukurydza. Zapewne nie raz widzieliście jak wygląda suche ziarno kukurydzy. Jest ono o wiele większe i twardsze od ziarna żyta lub pszenicy. Nie każdy młynek da sobie z nim rade. Jeśli chcecie przerabiać w swoim młynku takie ziarna jak kukurydza, soja lub ciecierzyca sprawdźcie czy upatrzony młynek zawiera w swoim opisie informacje o takiej możliwości. Przykładem młynka przerabiającego każde ziarno jest Hawos Queen 2

d. Materiał z którego wykonany jest młynek do zboża

Jeśli istotne jest dla Was z czego jest zrobiony domowy młynek do zboża to do wyboru macie 3 opcje:

  1. domowe młynki do zboża wykonane ze sklejki np Hawos Easy
  2. domowe młynki do zboża wykonane z litego drewna np Waldner Single
  3. domowe młynki do zboża wykonane z tworzywa sztucznego np. Hawos Novum

Każdy z nich jest bezpieczny i na pewno może być używany w kontakcie z żywnością. Często jednak jest tak, że oczekujemy aby sprzęty w naszej kuchni były w jednym stylu lub kolorze. W takim wypadku wybór materiału, z którego wykonany jest nasz domowy młynek do zboża ma duże znaczenie. Młynki wykonane z drewna lub sklejki są bardziej stylowe i rustykalne. Młynki wykonane z tworzywa wyglądają bardziej nowocześnie i dają większe możliwości dopasowania pod kątem kolorystycznym.

e. Żarna młynka oraz jego silnik

Wnętrze młynka to żarna i silnik. Żarna montowane w młynkach do zboża są to: żarna granitowe ,wykonane ze spieków bazaltowych oraz korundowo – ceramiczne. Puryści i zwolennicy jak najczystszej natury w swoim otoczeniu wybiorą żarna granitowe. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie rodzaje żaren są równie trwałe i skuteczne.

Ostatnia rzecz na jaką należy zwrócić uwagę to rodzaj prądu jaki jest konieczny do uruchomienia silnika. Zdecydowana większość domowych młynków jest wyposażona w silnik na prąd o napięciu 240V. Jest jednak cześć młynków (zwłaszcza tych dużych, które mielą kukurydze) wyposażone w silnik na tak zwaną siłę czyli prąd o napięciu 380V, jak na przykład Hawos Pegasus. Jeśli jesteście zainteresowani takim właśnie młynkiem to sprawdźcie najpierw czy w Waszej kuchni macie odpowiednie przyłącze. Bo młynek jest sprzętem kuchennym a nie garażowym lub piwnicznym 🙂

Żarna granitowe w bardzo dużym powiekszeniu :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.