Czy kostki rosołowe są zdrowe ?

Czy kostki rosołowe są zdrowe ?

Czym są kostki rosołowe

Kostki rosołowe są bardzo popularne w każdej kuchni. Mieszanka warzyw, przypraw oraz tłuszczów uformowana w postać kostki rosołowej jest od wielu lat obecna w naszej kuchni. Wiele osób jednak zadaje sobie pytanie czy kostki rosołowe są zdrowe i bezpieczne? Pytanie to dotyczy również ich zamienników w postaci suchych mieszanek warzywno – przyprawowych. Niestety, nie zawsze kostki rosołowe są zdrowe. Podobnie jak wiele innych produktów masowych, kostki rosołowe są nasycone dodatkami, których wcale nie potrzebujemy. Są to wzmacniacze smaku jak glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian disodowy, sztuczne aromaty oraz konserwanty. W najczęściej stosowanych produktach tego typu same składniki nie są również ekologiczne co również stanowi ich wadę. Szkodliwemu działaniu pozostałych, niepożądanych składników kostek rosołowych oraz ich suchych zamienników poświęcimy jeden z kolejnych wpisów. Dodatkowym argumentem przeciwko ich używaniu jest powszechne stosowanie w tego typu produktach oleju palmowego. Jego rabunkowe pozyskiwanie w lasach Indonezji jest przyczyną barbarzyńskiego mordowania orangutanów i innych małp człekokształtnych zamieszkujących tamte rejony.

Mieszanki suszonych warzyw

Zazwyczaj w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć co najmniej kilka produktów, które spełniają w kuchni to samo zadanie co tradycyjne kostki rosołowe. Najprostszym ich zamiennikiem jest dobry bulion w proszku lub mieszanki warzywne, produkowane z suszonych składników. Produkowane są one z dodatkiem soli lub bez dodatku soli. Nie mają w sobie żadnych sztucznych dodatków choć w najtańszej wersji nie zawsze są produkowane z surowców ekologicznych. Można więc uznać że jest to zdrowa żywność choć niekoniecznie żywność ekologiczna.

Każdy rosół lub zupę można przyrządzić z użyciem ekologicznych przypraw
Każdy rosół lub zupę można przyrządzić z użyciem ekologicznych przypraw

Ekologiczne kostki rosołowe

Kolejnym produktem są ekologiczne kostki rosołowe. Ten najbardziej oczywisty zamiennik w wersji ekologicznej nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, oleju palmowego pozyskiwanego z niecertyfikowanych stanowisk oraz jest produkowany z surowców ekologicznych. Co warte podkreślenia, ekologiczne kostki rosołowe są produkowane często w wielu wersjach. W ofercie sklepów ze zdrową żywnością są kostki zalecane dla osób cierpiących na różnorakie alergie lub nietolerancje pokarmowe. Sklepy ze zdrową żywnością oferują zatem ekologiczne kostki rosołowe produkowane np. w wersji bez glutenu, bez drożdży, bez laktozy i z obniżoną zawartością soli. Podobnie jak w przypadku konwencjonalnych kostek rosołowych również w tym przypadku znajdziemy kostki warzywne i mięsne.  W tym wypadku odpowiedź na pytanie czy kostki rosołowe są zdrowe na pewno może być twierdząca.

Bazy warzywne i pesto

Ostatnią propozycją są skoncentrowane mieszanki warzyw, ziół i przypraw. Mogą być one zarówno zamiennikiem kostek rosołowych jak również samodzielną bazą warzywną do przyrządzenia sosu do makaronu, kaszy lub ryżu. Podobnie jak popularne pesto. Od tradycyjnego włoskiego pesto odróżnia je to, że baza warzywna jest produkowana z typowo polskich produktów takich jak marchew, pietruszka, seler czy pasternak. Są to również produkty naturalnie wolne od glutenu, laktozy oraz dodatków sojowych. Co ważne w ich składzie nie ma żadnych dodatków pochodzenia zwierzęcego co powoduje że są to produkty odpowiednie zarówno dla wegetarian jak i wegan.

Świeże, ekologiczne warzywa zawsze będą podstawą dobrego rosołu, zupy ub wywaru
Świeże, ekologiczne warzywa zawsze będą podstawą dobrego rosołu, zupy ub wywaru

Przyprawy ekologiczne

Warto pamiętać, że w kuchni możemy poradzić sobie również przy użyciu przypraw z certyfikatem ekologicznym. Sklepy ze zdrową żywnością posiadają również duży wybór mieszanek opracowanych pod kątem zastosowania w konkretnych potrawach jak np. rosole, zupach jarzynowych czy daniach mięsnych.

Zamiast zadawać sobie pytanie czy kostki rosołowe są zdrowe korzystajmy z ich  zdrowych odpowiedników.  Na pewno będzie to korzystne dla zdrowia naszego, naszych bliskich oraz całego środowiska

 

 



1 thought on “Czy kostki rosołowe są zdrowe ?”

  • Od kiedy glutaminian sodu i jego pochodne są niezdrowe? Nie istnieje żadne badanie zgodne z metodą naukową które by to potwierdziło. Ba! Glutaminian sodu występuje w mleku matki, pomidorach, ziemniakach, serach, czy rybach i został on odkryty znacznie wcześniej niż popularna stała się niezdrowa dieta, oparta na wysokoprzetworzonych produktach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.