5 dowodów na to że żywność ekologiczna jest dobra, zdrowa i potrzebna

Większość z nas kojarzy europejski certyfikat, którym jest oznakowana żywność ekologiczna. Jest to tzw. zielony listek. Możecie go znaleźć na produktach, które posiada w swojej ofercie każdy sklep ze zdrową żywnością. Również www.visvitalis.com.pl :).

Nie wszyscy jednak uświadamiamy sobie, co powoduje, że żywność ekologiczna jest tak istotna z punktu widzenia naszego zdrowia i stanu środowiska naturalnego.
Każdy z nas ma swoje powody, dla których kupuje żywność ekologiczną, ale wydaje mi się, że większość z poniższych punktów pokrywa się z tym, co wszyscy czujemy.
1. Żywność ekologiczna jest zdrowa.
Nie zawiera sztucznych konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, nie jest napromieniowana. Nie zawiera wielu niepotrzebnych dodatków typu mleko w proszku dodawane do każdego jogurtu czy wzmacniacze smaku. Pijąc i jedząc żywność ekologiczną spożywamy to, co naprawdę kupujemy. Jeśli kupujemy sok, to chcemy napić się soku, a nie wody, barwnika, cukru i aromatu co często ma miejsce w typowym produkcie w sklepie wielkopowierzchniowym. Jeśli kupujemy parówki — mamy ochotę na parówki, a nie mąkę, wzmacniacze smaku i zmielone pozostałości produktów przemysłu mięsnego. Kupując żywność ekologiczną, unikamy wszystkiego co niepotrzebne w jedzeniu. Płacimy więcej, ale za to, czego naprawdę szukamy i potrzebujemy.

2. Żywność ekologiczna jest ekologiczna 🙂
Żywność ekologiczna jest wytwarzana z surowców, które nie były traktowane pestycydami (czyli chemicznymi środkami owadobójczymi), herbicydami (chemicznymi środkami chwastobójczymi) i fungicydami (chemicznymi środkami grzybobójczymi), a także niedozwolonymi w rolnictwie ekologicznym nawozami. Wszystkie te środki wprowadzamy do organizmu jedząc żywność bez certyfikatu ekologicznego. Dotyczy to zarówno produktów roślinnych traktowanych tymi środkami jak też produktów mięsnych — zwierzęta w hodowli nieekologicznej jedzą przecież paszę z nieekologicznych roślin. Wszystkie te środku kumulują się w organizmie przez całe late i na pewno nam nie służą. Co równie ważne przy produkcji żywności ekologicznej wszystkie te sztuczne trucizny (bo są to trucizny na inne rośliny, owady lub grzyby) nie trafiają do gleby, wód gruntowych, rzek i mórz. Uprawy nieekologiczne zaśmiecają Ziemię, podobnie jak ich produkcja, która jest często niesłychanie energochłonna. Trucizny na owady zabijają również pszczoły i inne pożyteczne owady. Wiele z nich to pożywienie innych, większych zwierząt, którym również w ten sposób szkodzimy.

3. Żywność ekologiczna jest smaczna.
Co do tego nie ma chyba wątpliwości nikt, kto jadł warzywa z przydomowego ogrodu lub owoce z własnego sadu. To, co nie jest sztucznie wspomagane, ma naturalny smak właściwy swojemu gatunkowi. Uprawa konwencjonalna ma na celu zmaksymalizowanie zbioru, a nie uatrakcyjnienie smaku. Smak poprawi się w przetworach. Do nich doda się cukier, glutaminian sodu, sztuczny aromat oraz sól. Jest on zatem nieistotny i nie trzeba się nim przejmować. Ważne, żeby wyprodukować szybko, dużo i tanio.

4. Żywność ekologiczna jest humanitarna
Żywność ekologiczna to życie zwierząt hodowlanych w cywilizowanych warunkach. Nie jest to namawianie nikogo na wegetarianizm czy weganizm. Jest to indywidualna decyzja każdego. Jednak nawet jeśli jecie mięso zwierząt to spróbujcie wczuć się w sytuacje zwierzęcia, które całe swoje życie spędza w ciasnej klatce / chlewie / boksie w oborze. Jest to zdecydowanie niehumanitarne. Jeśli zwierzę ma być zabite i zjedzone to niech przynajmniej życie spędzi w stosunkowo normalnych warunkach. Na polu, łące lub pastwisku — tak hoduje się zwierzęta w rolnictwie ekologicznym. Niech, chociaż to mają z życia.

5. Żywność ekologiczna jest ciągle nadzorowana.
Przyznanie certyfikatu poprzedza kilkuletnie (!) przygotowanie pola do prowadzenia upraw ekologicznych. Pole to musi być odseparowane od dróg, linii kolejowych i innych źródeł potencjalnego zanieczyszczenia. Nie może nawet przylegać do pola, na którym uprawia się nawet takie same rośliny, ale bez certyfikatu ekologicznego. Po przyznaniu certyfikatu producent / rolnik jest regularnie kontrolowany pod kątem spełnienia wyśrubowanych norm. Podobnie jak wszystkie produkty oznakowane certyfikatem ekologicznym.

Na pewno każdy może znaleźć inne, swoje osobiste powody, dla których wybiera żywność ekologiczną. Napiszcie także o Waszych.