Jakie wady ma karob ?

Pytanie jest dosyć kontrowersyjne, ale odpowiedź sama ciśnie się na usta: karob ma słaby pijar 🙂
Co to jest karob ?
Karob jest najczęściej porównywany do kakao – choć za wiele nie mają ze sobą wspólnego. Jest on znany również jako mączka drzewa świętojańskiego, powstaje ze zmielenia nasion drzewa karobowego. Inne nazwy drzewa karobowego to szarańczyn strąkowy, ceratonia oraz drzewo chlebowca świętojańskiego. Drzewo karobowe brzmi najbardziej swojsko, zaś szarańczyn strąkowy nadaje się trochę do horroru. Choć także on ma swoje inne nazwy. I znów pospolity karob brzmi najlepiej, E410 brzmi najbardziej odstraszająco choć to w dalszym ciągu nasz dobry znajomy: mączka drzewa świętojańskiego.

Jakie właściwości ma karob ?
Poza mozaiką nazw pod którymi się kryje, najbardziej warte wspomnienia są właściwości karobu. Organoleptycznie najbardziej znaczący jest słodki smak karobu. Dzięki temu nie musisz stosować cukru a jeśli dodatkowo weźmiemy pod uwagę, że jest bezglutenowy a także nie uczula oraz posiada wiele witamin i minerałów (o których w dalszej części wpisu) to okazuje się że karob naprawdę, faktycznie, bez żadnych wątpliwości może być uznany za zdrowy zamiennik kakao.

Karob jest znany ze swojej wysokiej zawartości wapnia. Jest on faktycznie bogatym źródłem tego pierwiastka, poza tym karob da nam fosfor, potas, żelazo i magnez. Jeśli szukalibyśmy w karobie witamin to znajdziemy je tam w postaci witamin A, B2, B3 i D. Poza tym w karobie jest woda oraz węglowodany ale to już można pominąć – woda i węglowodany stanowią raptem 85% jego masy. Drobnostka 🙂
Jeśli chodzi o szczegóły to jak podaje USDA National Nutrient Database for Standard Reference wygląda to następująco:
Karob (proszek) – kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna – 222 kcal
Białko ogółem – 4.62 g
Tłuszcz – 0.65 g
Węglowodany – 88.88 g (w tym cukry proste 49.08)
Błonnik – 39.8 g
Witaminy
Witamina C – 0.2 mg
Tiamina – 0.053 mg
Ryboflawina – 0.461 mg
Niacyna – 1.897 mg
Witamina B6 – 0.366 mg
Kwas foliowy – 29 µg
Witamina A – 14 IU
Witamina E – 0.63 mg
Minerały
Wapń – 348 mg
Żelazo – 2.94 mg
Magnez – 54 mg
Fosfor – 79 mg
Potas – 827 mg
Sód – 35 mg
Cynk – 0.92 mg
Na co pomaga karob ?
W tradycji ludowej był on stosowany w kilku dokuczających nam dolegliwościom. Myślę że można powiedzieć nawet o tradycji ludowej starożytnych Słowian bo drzewa karobowe rosną w basenie śródziemnego a właśnie tam spotkamy południowych Słowian czyli Jugosłowian. Kraju już nie ma, ludzie zostali 🙂
Zgodnie z historycznymi zapisami karob był stosowany w przypadku problemów z trawieniem, wysokiego poziomu cholesterolu (nie wiem co prawda jak starożytni, południowi Słowianie mierzyli jego poziom ale to naprawdę mądrzy ludzie :), biegunek, bólu i kaszlu. W tych dwóch ostatnich dolegliwościach pomagają zawarty w karobie kwas galusowy oraz jego działanie wykrztuśne.
O karobie warto pamiętać, jeśli jesteście ofiarami nałogu nikotynowego – pomagają w regeneracji płuc.
Nasz bohater występuje nie tylko w postaci proszku, w sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy również melasę karobową. Ponoć sezamki zrobione z niełuszczonego sezamu oraz melasy karobowej są istną bombą wapniową, pyszną, zdrową oraz oryginalną.
Warto pamiętać o karobie w każdej postaci – pamiętajcie o tym aby o tym pamiętać 🙂