Recent Posts

5 dowodów na to że żywność ekologiczna jest dobra, zdrowa i potrzebna

5 dowodów na to że żywność ekologiczna jest dobra, zdrowa i potrzebna

Większość z nas kojarzy europejski certyfikat, którym jest oznakowana żywność ekologiczna. Jest to tzw. zielony listek. Możecie go znaleźć na produktach, które posiada w swojej ofercie każdy sklep ze zdrową żywnością. Również www.visvitalis.com.pl :). Nie wszyscy jednak uświadamiamy sobie, co powoduje, że żywność ekologiczna jest 

Jak uprawiać kiełki ? Kiełkownica Bionatura ze sklepu Visvitalis

Jak uprawiać kiełki ? Kiełkownica Bionatura ze sklepu Visvitalis

Jak uprawiać kiełki w kiełkownicy Bionatura Kiełkownica Bionatura jest prosta, łatwa i przyjemna w użyciu. Jednak podobnie jak w innych prostych sprawach, diabeł czasem tkwi w szczegółach. Jak zatem uprawiać kiełki ? Przygotowanie kiełkownicy Kiełkownica po wyjęciu z opakowania jest w zasadzie gotowa do użycia. 

Sklep ze zdrową żywnością Visvitalis we Wrocławiu

Sklep ze zdrową żywnością Visvitalis we Wrocławiu

Visvitalis we Wrocławiu

Od miesiąca działa nasz sklep ze zdrową żywnością we Wrocławiu. Byliśmy we Wrocławiu, potem nas nie było a teraz jesteśmy z powrotem. Było to związane ze zmianami właścicielskimi w naszej firmie a właściwie likwidacją poprzedniej firmy będącej właścicielem sklepów Visvitalis. W miejsce spółki cywilnej, która uległa likwidacji z dniem 01.11.2017 właścicielem sklepów ze zdrową żywnością w Świdnicy, Wrocławiu i Poznaniu oraz sklepu visvitalis.com.pl został jeden ze wspólników spółki cywilnej PPHU LOGO SC. Wraz z likwidacją spółki dotychczasowy stan posiadania został podzielony na obu dotychczasowych wspólników. W ten sposób sklep we Wrocławiu przy ulicy Białowieskiej przestał być sklepem Visvitalis. Tym samym Visvitalis zniknął z mapy Wrocławia na 2 miesiące.

Reaktywacja

Reaktywacja we Wrocławiu była naszym pierwszoplanowym i najważniejszym zadaniem jakie chcieliśmy zrealizować po likwidacji spółki. Szczęśliwym trafem udało nam się dosyć szybko znaleźć lokal na Muchoborze, przy ulicy Trawowej 55a. Część miłośników ekologicznego i zdrowego jedzenia zapewne zna tą lokalizację z widzenia lub ze słyszenia. To właśnie tam przez kilka lat znajdował się sklep Jem co Dobre. Decyzja o otwarciu zapadła dosyć szybko, w krótkim terminie udało nam się również odświeżyć lokal i do niego wprowadzić.

Wszyscy z Państwa, którzy byli naszymi klientami na Popowicach z pewnością odnalazło nasz dotychczasowy asortyment na nowych półkach. Co chyba jeszcze ważniejsze spotkać można tam znaną wielu z Państwa Panią Magdę, dotychczasową szefową pierwszego sklepu. Magda zgodziła się podjąć wyzwania organizacji i prowadzenia sklepu na Trawowej i z Waszą pomocą rozpędza sklep w coraz większym tempie.

Oferta

Ci z Państwa, którzy zdążyli już nas odwiedzić zapewne zauważyli, że obok tradycyjnej żywności ekologicznej, suplementów, przypraw i ziół, herbat, ekologicznych środków czystości i naturalnych kosmetyków znajdziecie również kilka nowych pozycji. Sklep ze zdrową żywnością to także naturalne ciasta – bez sztucznych dodatków, jajek i mleka w proszku. Znajdziecie w nich tylko to co sami dalibyście do swoich wypieków: prawdziwe jajka, masło, mleko, miód, czekoladę i prawdziwe owoce a nie jakieś suszone substytuty. Jednym słowem całe ciasta są prawdziwe.

Podobnie rzecz ma się z wędlinami, które sprowadzamy małej podwrocławskiej masarni. Nie nasączane wodą, świeżo uwędzone szynki, polędwicy, kabanosy oraz inne wędliny przyjeżdżają do nas jeszcze ciepłe prosto z wędzarni a nie z kąpieli wodnej o zapachu wędzonki. Świeżo pieczona kiełbasa staropolska i pasztet potrafi przyciągnąć fanów prawdziwych wędlin z okolicznych ulic a ich wygląd nie pozwala wyjść ze sklepu bez kupienia choćby kilku plasterków – bo kroimy wędliny na miejscu.

Jakość sprzedawanych u nas ryb wędzonych jest kolejnym argumentem aby nas odwiedzić. Oferujemy również pierogi: ruskie, z mięsem oraz, chyba najlepsze, z fetą i szpinakiem. Wszystkie nie pozwalają o sobie zapomnieć. Feta przesmaczna, szpinak nie mielony tylko pokrojone liście – dla mnie bomba. Nie jadłem chyba równie dobrych pierogów a naprawdę miałem już okazję niejednymi się objadać.

Co ważne – to wszystko jest u nas naprawdę niedrogie. Chcemy aby to co powinno być sprzedane jako świeże było faktycznie szybko i świeżo sprzedane a nie żeby zalegało u nas w chłodniach. Dlatego nie doliczamy paskarskich cen tylko liczymy na to że szybko sprzedamy to co Wam zamówiliśmy i szybko zamówimy kolejną świeżą partię ciast, ryb i wędlin.

Zapomniałem o świeżym nabiale, który również znajdziecie w naszych lodówkach ale o tym pisać nie będę. To już musicie sprawdzić sami i podzielić się z nami Waszą opinią.

Gdzie i kiedy

Sklep ze zdrową żywnością Visvitalis we Wrocławiu przy Trawowej 55A  jest otwarty dla Was od poniedziałku do piątku w godzinach 10 – 18 oraz w soboty od 10 do 14. Jeśli ktoś nie wie jak nas znaleźć lub skontaktować się z nami wszystko można sprawdzić na naszej stronie. Czekamy i zapraszamy 🙂

Witamina D. Suplementować czy nie?

Witamina D. Suplementować czy nie?

Tym razem chcemy przybliżyć naszym drogim czytelnikom właściwości witaminy D. Zaczyna się właśnie okres, gdy należy zacząć ją suplementować, więc warto uzupełnić swoją wiedzę na jej temat. Jak w przypadku każdej witaminy groźny jest zarówno nadmiar, jak i niedobór. Dlatego przez rozpoczęciem suplementacji zawsze warto 

Olejek z oregano. Naturalna siła dla zdrowia!

Olejek z oregano. Naturalna siła dla zdrowia!

Olejek z oregano to kolejny naturalny produkt, który ma wręcz zbawienny wpływ na nasz organizm. Doceniana od wielu setek lat, była stosowana już przez starożytnych Greków. Ma potwierdzone działanie przeciwwirusowe – nieocenione w nadchodzących właśnie sezonie jesienno – zimowym obfitującym w grypy i przeziębienia. Wzmacnia 

Acerola. Naturalne wzmocnienie odporności!

Acerola. Naturalne wzmocnienie odporności!

Jesień nadchodzi wielkimi krokami, więc trzeba zabrać się na poważnie za wzmacnianie odporności. Polecamy różne naturalne metody jej wzmacniania, dzisiaj przybliżymy kolejną. Acerola to owoc pochodzący z Ameryki Południowej, jest wiecznie zielonym krzewem, w ciepłych krajach owocuje cały rok. Można uprawiać ją także u nas w warunkach domowych w doniczkach, ale owoce pojawiają się po 3-4 latach od zasadzenia rośliny.

Jego owoce mają najwięcej witaminy C ze wszystkich znanych owoców, ponad 30 razy więcej niż popularne cytryny. Witamina C pomaga oczyszczać organizm z toksyn, co wzmacnia odporność. Witamina ta bierze udział w syntezie kolagenu, dlatego regularne jej przyjmowanie poprawia wygląd skóry.

Dzięki wysokiej zawartości antyutleniaczy zapobiega udarom i chorobom krążenia. Zmniejsza ryzyko miażdżycy czy obniża ciśnienie. Zwalcza też wodne rodniki, co zapobiega chorobom nowotworowym.

Witamina C wspomaga leczenie anemii, ponieważ poprawia wchłanianie żelaza z krwi.

Acerolę można spożywać w formie naturalnej, ale ze względu na daleko transport u nas sprawdzą się lepiej suplementy z wysoką zawartością aceroli. Już jedna tabletka lub pół łyżeczki aceroli w proszku pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Można także używać soku tłoczonego z aceroli, ale należy po otwarciu wypić go szybko i przechowywać we właściwych warunkach, ponieważ witamina C szybko się utlenia. Pijemy go na zimno, bo witamina C ginie w nawet lekko podwyższonej temperaturze.

W naszym sklepie znajdą Państwo szeroki wybór preparatów z acerolą – od tabletek przez acerole w proszku, a także soki. Zapraszamy do naturalnego wzmacniania odporności z Vis Vitalis!

Tarczyca bajkalska – dawka zdrowia z Dalekiego Wschodu

Tarczyca bajkalska – dawka zdrowia z Dalekiego Wschodu

Tarczyca bajkalska inaczej zwana bajkaliną to roślina stosowana w medycynie Dalekiego Wschodu od setek lat. Jej właściwości prozdrowotne potwierdzają współczesna badania naukowe. Wykorzystuje się na ogół korzeń, z którego przyrządza się napary, ale bogate w substancje przeciwnowotworowe są także kwiaty tarczycy, podobnie jak korzenie. Tarczyca 

Natto – zdrowa odsłona fermentowanej soi

Natto – zdrowa odsłona fermentowanej soi

Natto to produkt powstający z ugotowanej soi, do której dodawane są bakterie bacillus natto. Powstaje w wyniku fermentacji wyjątkowy produkt o zaskakujących właściwościach. Obniża ciśnienie, rozrzedza krew, a to dzięki enzymowi nattokinaza. Natto, dzięki temu że jest sfermentowane pozwala lepiej przyswoić dobre związki zawarte w 

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to produkt, który otrzymywany jest z prosa. Proso uprawiano już w neolicie, jagły to jedna z najstarszych znanych kasz. W Polsce jest jedzona od setek lat, została zapomniana na jakiś czas, ale na szczęście wraca do łask.

Ma nieocenione właściwości zdrowotne, a nawet lecznicze.

Nie zawiera glutenu, ma mało skrobi, za to jest świetny źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, a także żelazo i miedź. Ma także potas, wapń i magnez.

Krzemionka zawarta w kaszy jaglanej ma rewelacyjny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo zapobiega także odwapnieniu kości, wspomagając ich mineralizację. Poprawia także przemianę materii, co jest warte polecenia dla osób będących na diecie, mimo że jest to kasza dość kaloryczna (350 kcal/100 g).

Ma właściwości osuszające, usuwa z organizmu nadmiar śluzu, warto ją więc jeść podczas infekcji, szczególnie tych, którym towarzyszy katar. W chorobie warto ją jeść także ze względu na działanie przeciwwirusowe.

Kasza jaglana także odkwasza, warto więc włączyć ją do diety, gdy dbamy o zachowanie równowagi zasado-kwasowej lub nasz organizm jest nadmiernie zakwaszony. Poprzez odkwaszanie z organizmu usuwane są także toksyny.

Zawiera antyoksydanty, więc jej regularne jedzenia ma efekt zapobiegający nowotworom.

Inne ciekawe właściwości tych żółtych ziarenek to obniżanie poziomu cholesterolu, spora zawartość lecytyny i witaminy E, które wspomagają pracę mózgu, szczególnie pamięć i koncentrację.

Kaszę jaglaną można przygotowywać na słodko i wytrawnie.

Czasem jest gorzkawa, co można zniwelować przelewając ją wrzątkiem lub prażąc na suchej patelni.

Można przygotować z niej pyszne dania w stylu owsianki na śniadanie i podać z owocami oraz jogurtem. Ugotować na sypko jako dodatek do głównych dań obiadowych czy zmiksować na pyszny budyń. Osoby uczulone na nabiał mogą upiec na bazie kaszy jaglanej ciasto w stylu sernika. Można przygotować z niej pyszne kotlety, pasztet czy usmażyć naleśniki, a nawet dodać do koktajlu. Dzięki delikatnemu smakowi jest uniwersalna i można przyrządzić ją na wiele sposobów.

W naszym ekologicznym sklepie Vis Vitalis znajdziecie szeroki wybór kasz jaglanych i produktów jaglanych – płatków, napojów, ciastek, itp. Wszystko certyfikowane, ekologiczne, otrzymywane z najwyższej jakości prosa, zapraszamy!

Zapisz

Zapisz

Aloes – roślina o wspaniałych właściwościach dla zdrowia

Aloes – roślina o wspaniałych właściwościach dla zdrowia

Aloes to roślina o bardzo bogatych właściwościach. Substancje, które mają dobry wpływ na nasze zdrowie znajdują się w liściach tej rośliny. Aloes jest sukulentem, który magazynuje wodę w liściach, bardzo dobrze znosi suszę. zdj. Wikipedia Jest bogaty w wiele substancji – zawiera witaminy A, C,