blog o zdrowym jedzeniu!

Czy żywność organiczna jest droga ?

Czy żywność organiczna jest droga ?

Żywność organiczna a cena

Wiele osób twierdzi, że żywność organiczna (czyli żywność BIO) jest dla nich zbyt droga. Oczywiście zawsze można byłoby powiedzieć że mogłaby być ona tańsza ale w tym wypadku odpowiedź nie jest taka prosta.

Wpływ kosztów produkcji na żywność BIO

Żywność BIO jest droższa od żywności konwecjonalnej. Powodem są wyższe koszty uprawy surowców oraz wyższe koszty produkcji gotowych przetworów. Wynika to z rygorów jakim poddane jest wytwarzanie żywności organicznej. W skrócie można powiedzieć, że uprawa ekologiczna bez chemicznych środków ochrony roślin powoduje że wydajność 1ha pola jest mniejsza niż wtedy kiedy rolnik może nawozić i używać środków ochrony roślin. Zawartość chemii w takich roślinach będzie o wiele większa ale mniej roślin będzie nieudanych przez co wydajność z tego samego pola będzie większa. Kosztowne jest przygotowania pola pod uprawy ekologiczne. Jest to  proces długotrwały oraz kosztowny i musi być uwzględniony w rachunku ekonomicznym rolnika. Koszt produkcji gotowych przetworów rośnie poprzez konieczność użycia ekologicznych przypraw, naturalnych barwników oraz aromatów. Wagowo znaczą one niewiele ale ich udział w koszcie gotowej potrawy jest niebagatelny. Konserwacja żywności ekologicznej jest droższa niż żywności nieekologicznej a dopuszczalny termin przydatności jest krótszy co również  wpływa na finalną cenę.

orzechy i owoce BIO są podstawą śniadania w wielu polskich domach

Wielkość rynku żywności BIO

W Polsce rynek żywności ekologicznej to około 0,4 % całej sprzedaży ekologicznej. W większości krajów Europy Zachodniej to około 4%, w USA ponad 5% a w krajach skandynawskich około 10%. To pokazuje jak wiele wyzwań stoi jeszcze przed dystrybutorami, hurtowniami i sklepami ze zdrową żywnością. Im więcej żywność BIO będzie znaczyć w polskim handlu tym będzie ona tańsza. Rolnik nie wyda dwa razy tyle pieniędzy na wyprodukowanie dwukrotnie większej ilości surowca, producent zwykle nie potrzebuje budować drugiej fabryki aby wyprodukować dwa razy gotowych przetworów a dystrybutor będzie miał niższe koszty jeśli będzie mógł sprzedać dwukrotnie więcej towaru. Każdy sklep sprzedający żywność organiczna będzie miał również tym mniejsze koszty stałe im większą będzie miał sprzedaż dzięki czemu będzie mógł obniżyć swoją marżę. To pokazuje, że żywność organiczna będzie coraz tańsza.

Czy żywność BIO jest naprawdę droga ? A może jednak tania ?

Nie jest to jednak odpowiedź na pytanie czy żywność BIO jest droga. Już w tej chwili nie jest, a będzie ona jeszcze tańsza. O szkodliwości gazowanych napojów słodzonych napisano już tak wiele, że nikogo nie trzeba przekonywać że są one faktycznie szkodliwe. Faktem jednak jest, że większość szkodliwych wzmacniaczy, dodatków, utrwalaczy, modyfikatorów i innych śmieci wprowadzanych do organizmu dostaje się z jedzeniem. Eliminując je nawet za cenę wyższych kosztów inwestujemy w zdrowie swoje i swojej rodziny. W filmie „Erin Brocovich” główna bohaterka zadaje pytanie swoim oponentom: „proszę się zastanowić ile dla Pana jest warty jego kręgosłup a za ile Pani dałaby sobie wyciąć macicę”.  Nie twierdzę, że żywność konwencjonalna naraża nas na takie rozważania. Twierdzę jednak że nasze zdrowie jest wartością niepoliczalną i wartą każdych pieniędzy. Zwłaszcza wtedy kiedy mówmy o zapobieganiu a nie o jego ratowaniu na co często jest za późno.

Jeśli płatki śniadaniowe to tylko organiczne

Na zakończenie prosty przykład

1000 g kaszy jaglanej BIO to koszt kilku złotych. 1000 gram taniej czekolady pełnej utwardzaczy, wzmacniaczy, sztucznych dodatków to koszt około 30 zł. Co jest Wam bardziej potrzebne i na co wydacie więcej ? Przykłady z wykorzystaniem ekologicznej kaszy, płatków, olejów zimnotłoczonych można by mnożyć a odpowiedź jest tak naprawdę zupełnie prosta i może być tylko jedna 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *