Czy glifosat jest szkodliwy ?

Czy glifosat jest szkodliwy ? Jaka detoksykacja organizmu powinna zostać przeprowadzona w celu usuwanie glifosatu z organizmu ? Czy każdy może się poddać detoksykacji ?
Czy glifosat jest szkodliwy i czy randap jest szkodliwy
Pytanie jest rozbudowane ale odpowiedź jest bardzo prosta gdyż glifosat jest składnikiem preparatu Roundup potocznie zwanego randapem. Roundup został wprowadzony na rynek w 1974 przez firmę Monsanto, po czasie znalazł się w składzie kilku innych herbicydów. Glifosat to fosfonian występujący w postaci soli amonowej lub potasowej. Powoduje obumieranie większości roślin co powoduje, że stosuje się go do odchwaszczania pól i sadów ale również ciągów komunikacyjnych i torowisk w przestrzeni miejskiej. Jeśli zatem mieszczuchowi wydaje się że pytanie czy glifosat jest szkodliwy go nie dotyczy to jest w błędzie. Warto zatem aby każdy poddał się stosownej detoksykacji gdyż glifosat stosuje się również do przyspieszenia procesu suszenia zbóż i dojrzewania owoców, w tym popularnych w naszym kraju jabłek.

Randap w jedzeniu czyli dlaczego warto pomyśleć o detoksykacji ?
Wg badających temat naukowców i praktyków występujący w jedzeniu glifosat kumuluje się. Wraz ze wzrostem jego ilości w naszym organizmie możliwość wystąpienia negatywnych skutków, które są mu przypisywane również rośnie. Są to:
1. negatywny wpływ na florę bakteryjną
2. niedobory witaminy D
3. niedobory serotoniny
4. niedobory metioniny, która odpowiada między innymi za tworzenie neuroprzekaźników, działanie układu odpornościowego, syntezę DNA i RNA i detoksykacja organizmu.
5. niedobór cynku i żelaza
Jako ponurą ciekawostkę można dodać że zarówno kondycja flory bakteryjnej, jak również poziom serotoniny oraz niedobór cynku w organizmie mogą przyczyniać się do autyzmu, który powoli staje się prawdziwą plagą naszych czasów.
Na czym polega detoksykacja ?
Detoksykacja organizmu a dokładniej rzecz biorąc w tym przypadku usuwanie glifosatu z organizmu należy zacząć od zmiany naszych nawyków zakupowych. Wybierajmy żywność ekologiczną z dobrych sklepów ekologicznych. Produkty zbożowe, owoce, warzywa, soki, napoje i oleje z certyfikatem ekologicznym nie mogą zawierać glifosatu pod żadną postacią. Jeśli od początku życia polegalibyśmy na żywności ekologicznej detoksykacja nie byłaby nam w ogóle potrzebna. Jeśli już jednak musimy się poddać detoksykacji to skupmy się na takich produktach jak ekologiczny sok z kiszonej kapusty, węgiel aktywny, ekologiczne probiotyki, które odżywią florę bakteryjną oraz glicyna w postaci suplementu. Warto również pamiętać o różnego rodzaju herbatach oczyszczających i odtruwających.
O czym warto jeszcze wiedzieć
Są osoby które z różnych powodów nie chcą lub też nie mogą korzystać tylko z żywności ekologicznej a zależy im na detoksykacji. W takim wypadku usuwanie glifosatu z organizmu ułatwi skorzystanie z raportów przygotowanych przez Foodrentgen. Znajdziemy w nich informacje na temat zawartości glifosatu w różnych (podzielonych na rodzaje np: kasze, piwa itd) produktach występujących na półkach polskich sklepów.
1 total views, 1 views today