Czy za kilka lat będziemy jeść już tylko zdrowe tłuszcze ?

Strategiczny Cel WHO to zdrowe tłuszcze
Światowa Organizacja Zdrowia czyli WHO postawiła sobie za strategiczny cel na najbliższe 4 lata wyeliminowanie niezdrowych tłuszczów trans. Miejmy nadzieję, że organizacji się to uda i już za kilka lat tłuszcze nie będą się nam kojarzyły negatywnie a hasło zdrowe tłuszcze ugruntuje się w świadomości większości konsumentów.
Czym są tłuszcze trans ?
Tłuszcze trans to tłuszcze roślinne, które w trakcie produkcji zostały utwardzone. Najpopularniejszym przykładem jest margaryna, która od lat 70 XX wieku stała się popularnym zamiennikiem naturalnego masła. Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans czyli innymi słowy są to utwardzone izomery olejów roślinnych. Tłuszcze trans są one obecnie stosowane nie tylko jako zamiennik masła ale również jako dodatek do krakersów, ciast, ciastek itp. Są obecne również np. we frytkach. Dzieje się tak gdyż tłuszcze trans powstają również w wyniku podgrzewania lub smażenia olejów. Im częściej olej jest podgrzewany tym większe prawdopodobieństwo wytworzenia się ich formy trans.
Dlaczego są niezdrowe ?
Tłuszcze trans w odróżnieniu od zdrowych, ekologicznych olejów tłoczonych na zimno odpowiadają za wiele groźnych chorób. Należą do nich nadwaga, otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, insulinoodporność, cukrzycę typu 2 oraz liczne nowotwory, w tym jelita grubego. Przyjmuje się, że tłuszcze trans odpowiadają za około pół miliona zgonów rocznie. Z tego właśnie powodu WHO zamierza wyeliminować je z pożywienia do 2023. Trzymajmy zatem kciuki za powodzenia tej walki. Nie czekając jednak na efekt działań WHO już dziś korzystajmy ze zdrowych olejów roślinnych i masła.
Czym zastąpić tłuszcze trans ?
Same oleje roślinne śmiało możemy opisać jako zdrowe tłuszcze zwłaszcza jeśli są to ekologiczne oleje tłoczone na zimno. Przykładem takiego zdrowego tłuszczu jest na dobrze wszystkim znana oliwa virgin z pierwszego tłoczenia ale mało kto wie, że nasz rodzimy, ekologiczny olej rzepakowy tłoczony na zimno ma równie zdrowy skład. Zalety jakie posiada olej lniany dr Budwig zostały opisane już w bardzo wielu artykułach a ekologiczny olej kokosowy jest powszechnie stosowany w wielu domach. Hitem zdrowych tłuszczów jest ostatnio ekologiczny olej z czarnuszki. Posiada on bardzo wiele właściwości wzmacniających organizm, jest również bakteriobójczy i dlatego warto go stosować najczęściej. Jak widać na przytoczonych tu przykładach zdrowe tłuszcze już w tej chwili ma w swojej ofercie każdy bio sklep ze zdrową żywnością. Oczywiście zdrowe tłuszcze to nie tylko oleje roślinne. To również ekologiczne masło. Zwłaszcza ekologiczne masło ghee jest warte polecenia. To najczystsza i najzdrowsza postać zdrowego tłuszczu zwierzęcego.
