Co to jest zdrowa czekolada ?

Czekolada na zdrowie ?
Wbrew obiegowym twierdzeniom czekolady to nie tylko niezdrowe słodycze. Zdrowa czekolada to w zasadzie każda czekolada, w której jest więcej niż 70% kakao. Jeśli dodatkowo jest to czekolada ekologiczna to wtedy z czystym sumieniem można powiedzieć że taka zdrowa czekolada jest naprawdę zdrowa .
W czekoladzie znajdziemy kakao
Czekolada o dużej zawartości kakao zawiera oczywiście wszystkie dobroczynne składniki zawarte w jego ziarnie. Dlatego właśnie o tym czy czekolada ekologiczna jest naprawdę zdrowa decyduje zawartość kakao. Spożywanie ziaren kakaowca jest bardzo popularne a grupa jego konsumentów zwiększa się systematycznie co roku. Jest to spowodowane tym, że ziarno to jest przebogatą skarbnicą antyutleniaczy. Dzięki temu, że ziarno kakaowca jest w zasadzie nieprzetwarzane zawartość przeciwutleniaczy w ziarnie kakao jest kilkunastokrotnie wyższe niż w czarnych jagodach i kilkudziesięciokrotnie wyższa niż w czerwonym winie lub zielonej herbacie. Ziarno kakaowca zawiera również niezliczone ilości witamin z grupy B a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dzięki temu u osób jedzących je w dużych ilościach zaobserwowano lepszy przepływ impulsów powodujących aktywność komórek układu odpornościowego jakimi są limfocyty T. Kakao bardzo dobrze wpływa na cały układ nerwowy gdyż stymuluje komunikację międzykomórkową, odczuwanie wrażeń oraz wspomaga tworzenie się nowych połączeń w tkance nerwowej.
Czy zdrowa czekolada ekologiczna jest równie dobroczynna jak kakao ?
Nie jest tak, że wszystko co jest zawarte w ziarnie kakaowca jest zawarte również w czekoladzie. Tak jak wspomniałem wyżej, jego superowatość polega na tym, że jest nieprzetwarzane – o czekoladzie nie da się tego niestety powiedzieć. Nie zmienia to jednak faktu, że zdrowa czekolada to nie mit. Czekolada rozwija parametry poznawcze, pamięć, nastrój oraz odporność. Sceptycy powiedzą że czekolada zawiera cukier więc z tego powodu zdrowa czekolada raczej nie jest. Niby jest to argument ale odpowiedzmy sobie szczerze na pytanie: czy po czymś słodkim nie jesteśmy szczęśliwi ? Jeśli jesteście to raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na kostkę czekolady. Pamiętajcie że, jeśli czekolada to czekolada ekologiczna, jeśli czekolada ekologiczna to gorzka czekolada ekologiczna, jeśli gorzka czekolada ekologiczna to gorzka czekolada ekologiczna z minimum 70% kakao. A najlepiej 99% 🙂. Oczywiście nie muszę dodawać, że w sklepy ze zdrową żywnością Visvitalis posiadają w swojej ofercie zarówno ziarno kakaowca całe i kruszone jak i pełną gamę czekolad ekologicznych. Adresy wszystkich sklepów znajdziecie tu.
Prawdziwi kakaożercy to okazy zdrowia
Warto dodać, że jak w wielu innych, podobnych badaniach również w przypadku kakao znaleziono grupę ludzi na Ziemi, których dieta jest oparta na nim w większym stopniu niż w średniej światowej.
Okazało się że to panamskie plemię Kuna. Kakao jest istotną częścią ich diety – spożywają około 40 filiżanek tygodniowo. I co ? Okazało się że schorzenia onkologiczne, kardiologiczne, udary mózgu oraz cukrzyce występują u nich 10 krotnie rzadziej niż w przypadku pozostałej części ludzkości. Co prawda, naukowcy nie mają wątpliwości że wpływ na to mają również czynniki genetyczne i środowiskowe ale bynajmniej nie bagatelizują wpływu diety na te wyniki.