blog o zdrowym jedzeniu!

Co to jest zielony owies, zielony jęczmień i zielona pszenica ?

Co to jest zielony owies, zielony jęczmień i zielona pszenica ?

Zielone zboża

Zielony jęczmień, zielona pszenica oraz zielony owies od pewnego czasu stają się coraz bardziej popularne w diecie wielu osób odżywiających się zdrową żywnością. Są to również produkty ważne dla wszystkich osób, które się odchudzają lub też myślą o tym aby proces odchudzania rozpocząć.

Zielona trawa zbożowa

W jakiej formie ?

Zarówno zielony owies, jak też zielony jęczmień oraz zielona pszenica występuje w 2 formach. Jako sproszkowany sok lub sproszkowana trawa. Czym się różnią i które z nich warte są tego aby zainteresować się nimi w pierwszej kolejności ?

Sproszkowany sok ze zboża to sok wyciśnięty z łodygi owsa, jęczmienia lub pszenicy. Sok, który zawiera wszystkie minerały, makro i mikroelementy jest następnie suszony poprzez odparowanie wody a pozostałość sprzedawana jako proszek lub tabletki.

Suszony zielony jęczmień, zielony owies lub zielona pszenica to cała łodyga lub też jej pozostałości uzyskane po wyciśnięciu sok. Są one suszone w wyższej temperaturze i przez dłuższy czas niż sok. Dłuższy czas suszenia oraz wyższa temperatura powodują, że suszona trawa jest mniej wartościowa niż sok z suszonej trawy.

Warto pamiętać że wszystkie 3 zboża w dość prosty sposób możemy uzyskać w warunkach domowych. Wystarczy w doniczkach wysiać nasiona i po kilku dniach od wysiewu możemy cieszyć się zielonymi, zdrowymi łodygami zbóż

Sproszkowana zielona pszenica w formie gotowej do spozycia

Co zawierają ?

Zielony jęczmień jest źródłem witamin grupy B, C, E betakarotenu, żelaza wapnia, magnezu, cynku, aminokwasów, błonnika i chlorofilu. Ma działanie przeciwzapalne, przecinowotworowe i przeciwirusowe. Odkwasza, przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu, jest wskazany przy leczeniu cukrzycy, chorób serca o raz nadciśnienia.

Zielony owies jest bogaty w węglowodany, antynowotworową saponinę oraz sole mineralne zawierające krzemionkę wpływającą bardzo dobrze na skórę, włosy i paznokcie.

Zielona pszenica jest bogatym źródłem witamin i minerałów takich jak: wapń, witamina A i E, magnez, selen, żelazo, cynk, wszystkie witaminy z grupy B, potas, sód i fosfor. Produkty z zielonej pszenicy działają oczyszczająco, odtruwająco, przeciwnowotworowo i odkwaszająco. Zawarte w pszenicy enzymy pozwalają się również zregenerować struktury genetyczne uszkodzone w wyniku naświetleń rentgenowskich lub radioterapii.

Sok z zielonego jęczmienia jest pyszny z dodatkiem banana lub innych owoców

Bio czy nie ?

Oczywiście wszystkie z opisanych powyżej produktów mogą występować w wersji ekologicznej jak również konwencjonalnej. Mam nadzieję, że wszyscy jesteście przekonani, że przede wszystkim wybieramy żywność ekologiczną, którą oferuje każdy sklep ze zdrową żywnością. Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani przeczytajcie jeden z naszych poprzednich wpisów, w którym przedstawiamy zalety żywności ekologicznej.

Dodatek soku z cytrusów do soku z zielonych zbóż czyni je delikatniejszymi w smaku



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *