blog o zdrowym jedzeniu!

Co to jest teff i dlaczego warto po niego sięgać

Co to jest teff i dlaczego warto po niego sięgać

Czym jest teff

Teff znany również pod nazwą miłki abisyńskiej, to zboże pochodzące z Afryki. Jednym z głównych obszarów jej uprawy jest Etiopia. Jednak nie tylko tam teff jest uprawiany. Jest to roślina, której uprawy można znaleźć także w Indiach oraz Australii.

Ziarno teffu

Co znajdziemy w ziarnie teffu

Teff jest nie zawiera glutenu dzięki czemu powinny zainteresować się nim osoby będące z konieczności lub wyboru na diecie bezglutenowej, chore na celiakię oraz chcące wyeliminować pszenicę ze swojej codziennej diety. Teff jest ziarnem bogatym w witaminy grupy B, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Wapń, magnez i fosfor służą zachowaniu w dobrym stanie naszych kości. Wyroby z teffu można zatem polecić kobietom, które są narażone na osteoporozę w większym stopniu niż mężczyźni.

Teff zawiera również duże ilości białka, błonnika oraz waliny – aminokwasu pomagającego w budowie tkanki mięśniowej i utrzymaniu równowagi hormonalnej.

Porównanie ziarna teffu z ziarnem pszenicy.

Pszenica (w 100g)

Teff (w 100g)

Wartość energetyczna (w kcal)

338

387

Białko (w gramach)

14

13,3

Węglowodany (w gramach)

71

81,1

Tłuszcz (w gramach)

2,5

2,4

Witaminy z grupy B (w mg)

0,4

4,6

Fosfor

429

Potas (w mg)

431

Żelazo (w mg)

3,5

7,6

Magnez (w mg)

144

184

Sód (w mg)

2

1

Do czego możemy wykorzystać teff

Statystyczny sklep ze zdrową żywnością oferuje tylko mąkę z teffu ale można ją w warunkach domowych wykorzystać do przygotowania wielu produktów bezglutenowych i nie tylko. Mąka z teffu można stosować do wyrobu domowego chleba, makaronu jak również naleśników. Etiopczycy przyrządzają naleśniki zwane injra ze sfermentowanej mąki z teffu. Naleśniki te w zasadzie zastępują im typowy, znany nam z naszej kuchni, chleb. Ziarno teffu można również stosować do codziennego musli, jako zamiennik płatków zbożowych.

Ekologiczna mąka teff

Ziarno teffu jest bardzo drobne ale jeśli ktoś chciałby się starać je lekko sprasować zawsze można spróbować to wykonać w domowym młynku do zboża. Najlepiej jeśli będzie on posiadał funkcję flakera. Flaker umożliwia przerobienie zboża do postaci płatków. Dotyczy to nie tylko teffu ale również klasycznych ziaren zbóż wykorzystywanych w naszej kuchni czyli pszenicy, żyta itd.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *