Kolor/zapach: Słomkowo zółty/ delikatny typowy dla sezamu. W lodówce tężeje.
Charakterystyka: Dopuszczalne stężenie 100%. Wchłania się nieco wolniej, nadaje idealny poślizg przy masażu. Rozgrzewa, pobudza mikro krążenie skóry. Nie zaleca się stosowania w/w oleju do pielęgnacji skóry podrażnionej i naczynkowej.
Wskazania/cera: Do każdego rodzaju cery poza naczynkową. Szczególnie polecany dla cery zmęczonej. niedożywionej, "ziemistej". Idealny do masaży całego ciała oraz pielęgnacji twarzy, szyi i dekoltu. Polecany również do pielęgnacji skóry głowy.
Działanie: Skóra: pobudza mikro krążenie podskórne, odżywia, wyrównuje koloryt skóry, uelastycznia. Wspomaga ochrone skóry przed słońcem (naturalny filt 3-4). Reguluje gospodarkę wydzielniczą gruczołów łojowych. Działa p/zapalnie, nie zatyka porów skóry. Dzieki naturalnym przeciwutleniaczom wpływa na spowolnienie procesu starzenia się skóry. Skóra głowy: działanie p/zapalnie, p/łupieżowe, nawilżające i odżywcze.
Kolor/zapach: Kremowo-beżowy/kakaowy, czekoladowy. W temperaturze do +40oC stan stały, powyżej ciekły. W temp. Pokojowej postać stała, twarda, krucha.
Charakterystyka: Dopuszczalne stężenie 100%. Wchłania się stosunkowo wolno, pozostawia naturalny film na skórze. Całkowicie biozgodne ze skórą ludzką.
Wskazania/cera: Do cery suchej i zniszczonej, skóry narażonej na powstawanie rozstępów. Polecane również do pielęgnacji zniszczonych dłoni, stóp, włosów, szorstkich kolan i łokci.
Działanie: Skóra- doskonale pielęgnuje skórę, natłuszcza, nawilża i odżywia. Zapobiega powstawaniu rozstępów. Spowalnia proces starzenia się skóry: przeciwzmarszczkowo, ujędrniająco. Włosy- nawilża, regeneruje, zapobiega rozdwajaniu się końcówek włosów
Kremowa, delikatna o wyśmienicie kokosowym, słodkim smaku. Produkt ten cechuje wysoka zawartość błonnika, co przyczynia się do regulowania procesów przemiany materii oraz wspomaga walkę ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Mąkę kokosową można łączyć z potrawami o wysokim indeksie glikemicznym, gdyż błonnik spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu.
Bogata w makro i mikroelementy oraz witaminy. Nie zawiera cholesterolu ani fityn. Cechuje ją wysoka absorbcja więc przy wypiekach należy pamiętać o zwiększeniu ilości płynów, oleju lub jaj. Posiada tłuszcze nasycone roślinne o krótkim łańcuchu, co nie przyczynia się do tycia. Ze względu na słodki smak nie wymaga dodawania cukru do potraw z jej dodatkiem.
Kremowa, delikatna o wyśmienicie kokosowym, słodkim smaku. Produkt ten cechuje wysoka zawartość błonnika, co przyczynia się do regulowania procesów przemiany materii oraz wspomaga walkę ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Mąkę kokosową można łączyć z potrawami o wysokim indeksie glikemicznym, gdyż błonnik spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu.
Bogata w makro i mikroelementy oraz witaminy. Nie zawiera cholesterolu ani fityn. Cechuje ją wysoka absorbcja więc przy wypiekach należy pamiętać o zwiększeniu ilości płynów, oleju lub jaj. Posiada tłuszcze nasycone roślinne o krótkim łańcuchu, co nie przyczynia się do tycia. Ze względu na słodki smak nie wymaga dodawania cukru do potraw z jej dodatkiem.
Jasno beżowa, delikatna mąka o typowym migdałowym smaku. Mąka migdałowa powstaje z częściowo odtłuszczonych, zmielonych migdałów słodkich. Migdał zawiera w swym składzie m.in.:
-wapń
-fosfor
-potas
-magnez
-cynk
-kwas foliowy
-oraz wit. A, E i wit. z grupy B.
NNKT reguluje poziom cholesterolu we krwi. Wykazuje również pozytywny wpływ na mózg, wzrok i układ nerwowy. Wit.A i E są silnymi antyutleniaczami i biorą udział w walce z procesami nowotworowymi.
Mąka ze względu na swój słodkawy posmak nadaje się do wypieków ciast, ciasteczek, naleśników, chleba , może być również dodatkiem do deserów i jogurtów.
Tłoczony na zimno z orzechów arachidowych jest przejrzystym, żółtym olejem o intensywnym, orzechowym smaku i zapachu. Zawiera sporą ilość NNKT oraz witaminy E i fitosteroli. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu, miedzi i kwasu foliowego. Zawiera naturalny antyutleniacz – resweratrol. Poprzez mieszanie w proporcjach 1:2 z innym olejem roślinnym można zredukować jego "ciężkość". Oddziaływanie zdrowotne: zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i chorobom serca. Obecność fitosteroli przyczynia się do profilaktyki antynowotworowej. Dzięki zawartości resweratrolu - naturalnego przeciwutleniacza - ma niedocenione działanie przeciwnowotworowe. Wspomaga także odporność i niezwykle korzystnie wpływa na skórę. Z uwagi na obecność magnezu polecany jest osobom, które źle radzą sobie ze stresem. Wspomaga odchudzanie. Stosować na zimno do sosów, sałatek, surówek i innych dań. Zastosowanie w kosmetyce: jako czysty olejek do ciała lub do masażu, jako dodatek do kosmetyków, olejków do kąpieli. Mimo iż jest olejem półschnącym polecany jest (ze względu na swoje właściwości) bardzo suchej skórze, skłonnej do łuszczenia się, a także przy egzemie.
Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic W tym dziwnego, gdyż jej owoce - kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten charakteryzuje się naturalnym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec. Olej ten zawiera śladowe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest bardzo mało wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie. Olej kokosowy W swoim składzie zawiera około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże są to zasadniczo różne kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w dużych ilościach, przyczyniają się do wielu chorób. Cechą różniącą je i decydującą o sposobie wykorzystania ich przez organizm po spożyciu jest: długość łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone kwasy tłuszczowe posiadają długie łańcuchy, co w efekcie przyczynia się do powstawania chorób. Natomiast olej kokosowy posiada średniej długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energie. Tym samym znacząco obniża się ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Olej kokosowy w swym składzie zawiera około 50% kwasu laurynowego. Kwas ten znacząco przyczynia się do poprawy odporności organizmu. Znajdziemy go np. w mleku matki. Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym tegoż oleju z powodzeniem znajduje on lecznicze zastosowanie w przypadku: stanów zapalnych skóry, egzemie, wypryskach i trądziku, a także przeziębieniach i gorączce (olej ten cechuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze), a także w: chorobach układu pokarmowego, zaburzeniach odporności, nadwadze. Pro?laktycznie w nowotvvorach. Cechą wyraźnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowa tego kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch. Tłuszcz jest zamieniany na energie, a nie w części na złogi i zapasy, jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych) spożywanie oleju kokosowego powoduje utratę zbędnych kilogramów. Wspomniany olej znajduje również zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elestyczna skóra i błyszczące zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia proces starzenia się skóry. Zastosowanie spożywcze: Nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania różnych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.