Państwa zakupy chroni 
  RapidSSL 

   

 

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Nasz Kurier

Kurier (przedpłata) - 13 zł

Kurier (pobranie) - 16 zł

===================

Wysyłka gratis już od 150 zł!

=================== 

Polecamy wybór kuriera w sposobie dostawy ze względu na termin dostawy, cenę, a przede wszystkim bezpieczeństwo Państwa paczek.  

Produkty certyfikowane

 

Kupując produkty z tym oznakowanie, macie Państwo pewność, że produkty są poddawane kontrolom jednostek certyfikowanych i pochodzą z upraw ekologicznych.

Miód Manuka MGO 400+ 500g

Miody, produkty z miodu
281
PLN
Miód Manuka MGO 400+ 500g
in_stock
Dostępność:
Dostępny
Wysyłka w:
24 h - 48 h
Cena: 281,00 zł
Cena netto: 267,62 zł
szt.

WŁAŚCIWOŚCI MIODU MANUKA

Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka: 

  • Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy.
  • Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.
  • Dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

100% CZYSTEGO MIODU, NA 100%
Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, aby temperatura w której miody są wytwarzane i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

Warto też dodać, że miody Manuka wytwarzane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i sztucznych dodatków.

 

Informacje podstawowe

 

Miód Manuka MGO™ 550+ 250 g to produkt wybierany przez klientów, którzy chcą kupić najlepszy z dostępnych na rynku miód Manuka. Charakteryzuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 550+ mg/kg (MGO™ 550+).

 

Bardzo wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem trwałych i cennych właściwości miodu Manuka:

 

  • pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
  •  wyjątkowo korzystny wpływ na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
  • dobroczynny wpływ na układ immunologiczny

 

Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 250g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

 

Produkt Methylglyoxal, mg/kg
Miód Manuka 30-800 +
Inne miody 0-10
Inne produkty żywnościowe

0-50

Różnice między MGO, UMF, Active, Bioactive czyli jaki miód manuka wybrać

Co warto wiedzieć wybierając miód Manuka

Dostępne na polskim rynku miody Manuka różnią się od siebie metodami, zgodnie z jakimi zostały przebadane. Najbardziej popularną i uznaną spośród nich jest metoda MGO™. Druga pod względem popularności to certyfikacja UMF®, która bazuje na ma testach NPA (Non Peroxide Activity), tak samo jak kilka mniej znanych marek, np. Active, Bioactive, OMA.

Choć istnieją poważne wątpliwości co do zasadności przeliczania wyników badań metody NPA na MGO™ (ze względu na dużą niedokładność testów NPA – szczegółowe informacje można znaleźć dalej), to nadal takie przeliczniki się stosuje. 
Najnowszy, pochodzący z 2009 roku matematyczny przelicznik, stworzony w oparciu o dane opublikowane w naukowym czasopiśmie recenzowanym (a więc dającym gwarancję rzetelności podawanych tam danych) jest następujący.

MGO NPA
MGO 550+ NPA 25
MGO 400+ NPA 20
MGO 250+ NPA 16
MGO 100+ NPA 10

 

Źródło: Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties, Czech Journal of Food Sciences, Chemical Reactions in Foods VI, proceedings, 13th – 15th May 2009.

 

Od niedawna niektórzy sprzedawcy miodu Manuka promują inny przelicznik, bardziej dla nich korzystny, który jednak, w naszej ocenie, wprowadza Klientów w błąd. Ma to związek z bardzo trudną sytuacją na rynku miodu Manuka w Nowej Zelandii i może służyć uzasadnieniu podwyżek cen (o ponad 40% !) spowodowanych zmniejszoną podażą miodu oraz próbie sprzedawania niższej jakości miodu Manuka w cenie miodu jakości wyższej.

Kontrowersje wokół porównywania wyników badań MGO™ i NPA (UMF, Active, Bioactive)

Organizacja zrzeszająca część producentów miodu Manuka badanego metodą NPA opublikowała niedawno wykres, który sugeruje inny niż obecnie używany przelicznik NPA na MGO™. Według tej organizacji, wykres został opracowany na podstawie erraty do artykułu „Isolation by HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey” [Carbohydr. Res. 343 (2008) 651] oraz na podstawie dodatkowych badań zleconych prze tę organizację.

W związku z tym, że wszystkie inne recenzowane prace naukowe na temat miodu Manuka podają przelicznik NPA na MGO™ zgodny z przedstawionym w powyższej tabeli, a wykres promowany przez sprzedawców miodu Manuka korzystający z testów NPA naszym zdaniem wprowadza Klientów w błąd, czujemy się zobowiązani odnieść się do ich argumentów.

  • Errata do artykułu, o którym mowa powyżej, koryguje jedynie część wyników badań, wykonanych jedną z dwóch użytych metod pomiarowych. Wyniki badań przeprowadzonych drugą metodą, które potwierdzają przelicznik przedstawiony w powyższej tabeli, nie zostały zmienione przez erratę.
  • Dodatkowe badania zlecone przez organizację nie zostały opublikowane w żadnym czasopiśmie recenzowanym, przez co ich wiarygodność jest wątpliwa.
  • Znamienne jest to, że choć errata została opublikowana niemal 3 lata temu, nie była dotąd podstawą do tworzenia nowego przelicznika. Zaczęła stanowić argument dopiero teraz, kiedy wyjątkowo mała produkcja miodu Manuka spowodowała jego mniejszą podaż i wzrost cen, Zmniejszona produkcja miodu Manuka jest skutkiem wyjątkowo złej pogody, jaka panowała w Nowej Zelandii w trakcie dwóch ostatnich sezonów. Ci z producentów, którzy nie mają własnych pasiek ani stałych kontraktów z pszczelarzami, zmuszeni są kupować miód Manuka po znacznie wyższych niż dotąd cenach, co przekłada się na zwiększoną cenę produktu dla Klienta.

Firma Manuka Health New Zealend, której jesteśmy dystrybutorem w Polsce, dysponuje własnymi pasiekami oraz stale współpracuje z grupą lojalnych pszczelarzy, którym płaci godziwą cenę za ich produkty niezależnie od podaży miodu. W ten sposób gromadzi zapasy, które umożliwiają utrzymanie stałej ceny miodu Manuka w sytuacji, gdy bieżące zbiory są znaczenie gorsze od spodziewanych.

Czym się różnią metody badania miodu Manuka?

Wszystkie metody służą temu samemu celowi – określeniu jakości miodu Manuka, przez co rozumie się siłę unikalnych właściwości tego miodu. Podobny cel to jednak jedyne podobieństwo. Metodologie używane przy prowadzeniu tych badań są całkowicie różne, co przekłada się na to, czy kupując produkt możemy mieć pewność, że dobrze wydajemy swoje pieniądze, czy też nie.

MGO™ czy inna certyfikacja? Trudny wybór? A może jednak prosty?

Dwaj czołowi naukowcy badający właściwości miodu Manuka jednoznacznie rekomendują wybór miodu Manuka z certyfikacją MGO™. Nie jest to zaskoczeniem w przypadku prof. Thomasa Henle, który jest twórcą metody MGO™, ale ostatnie wypowiedzi prof. Petera Molana (twórcy metody UMF® ! ) musiały przyprawić o ból głowy producentów stosujących inne metody certyfikacji.

Dlaczego wybrać MGO™?

Certyfikacja MGO™ polega na badaniu stężenia methylglyoxalu, substancji jednoznacznie zidentyfikowanej jako ta, która odpowiada za unikalne właściwości miodu Manuka. Występuje ona w istotnych ilościach tylko w niektórych, najlepszych miodach Manuka. Wytwarza się w miodzie w sposób całkowicie naturalny. Badanie stężenia MGO™ jest wykonywane z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Odchylenia w wynikach badań próbek z tej samej partii nie przekraczają 2%.

Problemy z NPA

Metoda NPA (Non Peroxide Activity) to test biologiczny, który ze względu na szereg czynników daje nieprecyzyjne wyniki. Główną wadą badania NPA jest niska powtarzalność wyników badań próbek pochodzących z tej samej partii. Sam twórca metody UMF, prof. Peter Molan zwraca uwagę na ten problem: „Pszczelarze informują, że dla tego samego miodu otrzymują różne wyniki z różnych laboratoriów. Jest również wiele skarg na słabą powtarzalność wyników badań tego samego miodu wysyłanego wielokrotnie do tego samego laboratorium.” Problem niedokładności wyników testów NPA jest doskonale znany pracownikom laboratoriów prowadzących te testy, władzom stowarzyszenia zrzeszającego część producentów stosujących metody bazujące na NPA oraz naukowcom. Jednak największym poszkodowanym są niestety Konsumenci, którzy nie są świadomi istnienia tych rozbieżności.
Nasuwa się pytanie, czy producent dysponujący dwoma różnymi wynikami badań NPA danej partii miodu sprzeda tę partię posługując się wynikiem mniej czy bardziej korzystnym dla siebie? Pytanie to nie jest błahe, bo różnica w cenie pomiędzy NPA 15 a NPA 20 wynosi 80%...


Niepowtarzalność i nieprecyzyjność badań NPA ma 3 podstawowe źródła:

  • Po pierwsze różne próbki miodu mogą mieć różną gęstość, a więc poszczególne próbki w różny sposób rozlewają się na podłożu agarowym. To może mieć znaczący wpływ na wyniki badania.
  • Drugim problemem jest właśnie podłoże. Bakterie rozprzestrzeniają się na nim w sposób różnorodny, a więc płytka nie jest jednolicie pokryta bakteriami. To również ma znaczący wpływ na ocenę aktywności miodu.
  • Trzecim źródłem rozbieżności jest czynnik ludzki. Wyniki prób oceniane są przez operatorów badania. Pracujący w laboratorium analitycy muszą samodzielnie, poprzez obserwację, ocenić zakres aktywności miodu.Poszczególne osoby dokonują pomiarów w różny sposób, co skutkuje odmiennymi wynikami.


Skoro nawet producenci miodów stosujący badanie NPA mają wątpliwości, co do skuteczności swojej metody, to naszym zdaniem klienci nie powinni ryzykować. Miody oznaczone symbolem MGO™ dają nam gwarancję, że zakupiliśmy produkt najwyższej jakości, a jego skuteczność potwierdziły wiarygodne i rzetelne badania.

Czy methylglyoxal jest jedyną substancją, której miód Manuka zawdzięcza swoje właściwości?

Każdy miód jest substancją o bardzo bogatym składzie chemicznym. Methylglyoxal, którego wysokie stężenie jest jedyną istotną cechą odróżniającą miód Manuka od pozostałych miodów, wchodzi w reakcje z innymi substancjami, które występują we wszystkich miodach, nie tylko tych z Manuki. Prawdopodobne jest, że inne substancje zawarte w miodzie w jakimś stopniu wzmacniają działanie metyhylglyoxalu. Nie zmienia to faktu, że bez methylglyoxalu nie byłoby mowy o unikalnych właściwościach miodu Manuka, a te inne substancje występują w miodach Manuka badanych metodą MGO, NPA, jak i we wszelkich innych miodach. Z tego powodu ich wpływ na pomiar jakości miodu Manuka jest pomijalny.

Opinie o produkcie (0)

Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć, opisów bez zgody właściciela sklepu zabronione.  VisVitalis.com.pl © 2016

Created by Ka-Design.pl

Sklep internetowy Shoper.pl