Wyśmienite naturalne – nieprzetwarzane nasiona i ziarna to propozycja dla każdego amatora zdrowej kuchni. Zamów je już teraz w naszym sklepie internetowym Vis Vitalis!
W naszym asortymencie dostępne są różnego rodzaju naturalne ziarna i nasiona, w tym między innymi są to sezam, amarantus, siemię lniane, czarnuszka, nasiona chia, krupy jęczmienne, nasiona soi, łuskany słonecznik, nasiona dyni, płaskurka. Także oferujemy nasiona i ziarna na kiełki.
Zapraszamy do złożenia zamówienia w sklepie internetowym Vis Vitalis!
WYGLĄD I SMAK DYNI - Przeciętna dynia waży około 8-10 kg - Jej miąższ ma żółto-pomarańczowy kolor - Ma delikatny, słodki smak Wartość odżywcza dyni - Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, prowitamina A, witamina E i witaminy z grupy B - Dostarcza sporych ilości witaminy C i PP - Jest dobrym źródłem błonnika i pektyn - Przeciętnie dostarcza 25 kcal/100 g, jest więc niskokaloryczna - Skład dyni warunkuje jej korzystny wpływ na układ krwionośny, wzrok, układ pokarmowy - Najlepszą wartość odżywczą mają dynie w pełni dojrzałe - Dynię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu- zachowuje wtedy swoją wartość odżywczą Zastosowanie dyni w kuchni: - Jako składnik zup - Jako dodatek do naleśników - Jako składnik ciast - Jako składnik potraw z ryżu i makaronu - Jako dodatek do ryb i mięs - Jako nadzienie do pierogów - Jako zamiennik ziemniaków - Jako składnik marmolad i dżemów
Znane od dawna, głównie jako środek osłonowy, sporządzany w formie zawiesiny śluzowej. Siemię złociste jest odmiana lnu charakteryzująca się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), flawonoidy, lignany, a także cenne aminokwasy. Siemię stosowane w postaci naparu lub odwaru jest zalecane przy stanach nieżytowych żołądka, wrzodach, nadkwaśności. Ponadto nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, dlatego polecane jest przy kaszlu, a także dla osób , które narażone są na przesuszenie śluzówki. Bardzo cennymi, o czym mało się powszechnie mówi są LIGNANY. Są to naturalne silne antyutleniacze, kilkakrotnie silniejsze od wit E. Swoja budowa i działaniem podobne SA do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Hormony te w naturalnej postaci odpowiadają za cykl rozrodczy, ale także za : serce, mózg, kości, skórę. Są alternatywą hormonalnej terapii w okresie menopauzy. W literaturze istnieje już wiele ciekawych doniesień dotyczących anty nowotworowego działania lignanów, głównie w kierunku raka piersi i prostaty. W tym przypadku badania wykazały, że spożywanie lignanów skutecznie ogranicza rozwój komórek nowotworowych. Jak wcześniej wspomniano lignany to silne antyutleniacze, które wychwytują wolne rodniki w naszym organizmie. Wolne rodniki są ubocznym produktem przemiany materii i niestety SA one dla nas niebezpieczne, gdyż uszkadzają m.in. DNA oraz odpowiadają za przyspieszone starzenie się organizmu. Na skutek ich niszczycielskiego działania zaczynają powstawać różne choroby. Aby zapobiec zgubnym działaniom wolnych rodników, powinniśmy stale dostarczać do organizmu tzw antyutleniacze, np. Wit E, C czy lignany. Spożywanie siemienia lnianego skutecznie zapobiega również zaparciom. Stosowane zewnętrznie w postaci okładów z odwaru lnu, wspomaga leczenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran. Zastosowanie: Jako dodatek do wypieków, zup, sosów, musle, jogurtu, zupy mlecznej. Do picia jako: odwar (1,5 – 2 łyżki nasion zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem 10-15 min. Odcedzamy odwar i pijemy po wystudzeniu) lub napar (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy szklanka gorącej wody, następnie mieszamy i pijemy całość). Siemię lniane możemy spożywać pod postacią całych nasion lub w postaci zmielonej. Największą koncentrację lignanów posiada siemię lniane odtłuszczone !!! Dodatkowym atutem jest niska wartość energetyczna tego produktu. Dawkowanie: 1-3 łyżek siemienia lnianego dziennie, najlepiej mielonego. Przy spożywaniu powyżej 1 łyżki siemienia dziennie, pamiętajmy o dostarczeniu do organizmu więcej niż zwykle wody. W przypadku stosowania diety dr Budwig oprócz pasty, należy przyjmować 1 łyżkę świeżo zmielonych nasion siemienia lnianego dziennie (wg wykładu dr Budwig).
Znane od dawna, głównie jako środek osłonowy, sporządzany w formie zawiesiny śluzowej. Siemię złociste jest odmiana lnu charakteryzująca się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), flawonoidy, lignany, a także cenne aminokwasy. Siemię stosowane w postaci naparu lub odwaru jest zalecane przy stanach nieżytowych żołądka, wrzodach, nadkwaśności. Ponadto nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, dlatego polecane jest przy kaszlu, a także dla osób , które narażone są na przesuszenie śluzówki. Bardzo cennymi, o czym mało się powszechnie mówi są LIGNANY. Są to naturalne silne antyutleniacze, kilkakrotnie silniejsze od wit E. Swoja budowa i działaniem podobne SA do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Hormony te w naturalnej postaci odpowiadają za cykl rozrodczy, ale także za : serce, mózg, kości, skórę. Są alternatywą hormonalnej terapii w okresie menopauzy. W literaturze istnieje już wiele ciekawych doniesień dotyczących anty nowotworowego działania lignanów, głównie w kierunku raka piersi i prostaty. W tym przypadku badania wykazały, że spożywanie lignanów skutecznie ogranicza rozwój komórek nowotworowych. Jak wcześniej wspomniano lignany to silne antyutleniacze, które wychwytują wolne rodniki w naszym organizmie. Wolne rodniki są ubocznym produktem przemiany materii i niestety SA one dla nas niebezpieczne, gdyż uszkadzają m.in. DNA oraz odpowiadają za przyspieszone starzenie się organizmu. Na skutek ich niszczycielskiego działania zaczynają powstawać różne choroby. Aby zapobiec zgubnym działaniom wolnych rodników, powinniśmy stale dostarczać do organizmu tzw antyutleniacze, np. Wit E, C czy lignany. Spożywanie siemienia lnianego skutecznie zapobiega również zaparciom. Stosowane zewnętrznie w postaci okładów z odwaru lnu, wspomaga leczenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran. Zastosowanie: Jako dodatek do wypieków, zup, sosów, musle, jogurtu, zupy mlecznej. Do picia jako: odwar (1,5 – 2 łyżki nasion zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem 10-15 min. Odcedzamy odwar i pijemy po wystudzeniu) lub napar (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy szklanka gorącej wody, następnie mieszamy i pijemy całość). Siemię lniane możemy spożywać pod postacią całych nasion lub w postaci zmielonej. Największą koncentrację lignanów posiada siemię lniane odtłuszczone !!! Dodatkowym atutem jest niska wartość energetyczna tego produktu. Dawkowanie: 1-3 łyżek siemienia lnianego dziennie, najlepiej mielonego. Przy spożywaniu powyżej 1 łyżki siemienia dziennie, pamiętajmy o dostarczeniu do organizmu więcej niż zwykle wody. W przypadku stosowania diety dr Budwig oprócz pasty, należy przyjmować 1 łyżkę świeżo zmielonych nasion siemienia lnianego dziennie (wg wykładu dr Budwig).
Znane od dawna, głównie jako środek osłonowy, sporządzany w formie zawiesiny śluzowej. Siemię złociste jest odmiana lnu charakteryzująca się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), flawonoidy, lignany, a także cenne aminokwasy. Siemię stosowane w postaci naparu lub odwaru jest zalecane przy stanach nieżytowych żołądka, wrzodach, nadkwaśności. Ponadto nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, dlatego polecane jest przy kaszlu, a także dla osób , które narażone są na przesuszenie śluzówki. Bardzo cennymi, o czym mało się powszechnie mówi są LIGNANY. Są to naturalne silne antyutleniacze, kilkakrotnie silniejsze od wit E. Swoja budowa i działaniem podobne SA do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Hormony te w naturalnej postaci odpowiadają za cykl rozrodczy, ale także za : serce, mózg, kości, skórę. Są alternatywą hormonalnej terapii w okresie menopauzy. W literaturze istnieje już wiele ciekawych doniesień dotyczących anty nowotworowego działania lignanów, głównie w kierunku raka piersi i prostaty. W tym przypadku badania wykazały, że spożywanie lignanów skutecznie ogranicza rozwój komórek nowotworowych. Jak wcześniej wspomniano lignany to silne antyutleniacze, które wychwytują wolne rodniki w naszym organizmie. Wolne rodniki są ubocznym produktem przemiany materii i niestety SA one dla nas niebezpieczne, gdyż uszkadzają m.in. DNA oraz odpowiadają za przyspieszone starzenie się organizmu. Na skutek ich niszczycielskiego działania zaczynają powstawać różne choroby. Aby zapobiec zgubnym działaniom wolnych rodników, powinniśmy stale dostarczać do organizmu tzw antyutleniacze, np. Wit E, C czy lignany. Spożywanie siemienia lnianego skutecznie zapobiega również zaparciom. Stosowane zewnętrznie w postaci okładów z odwaru lnu, wspomaga leczenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran. Zastosowanie: Jako dodatek do wypieków, zup, sosów, musle, jogurtu, zupy mlecznej. Do picia jako: odwar (1,5 – 2 łyżki nasion zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem 10-15 min. Odcedzamy odwar i pijemy po wystudzeniu) lub napar (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy szklanka gorącej wody, następnie mieszamy i pijemy całość). Siemię lniane możemy spożywać pod postacią całych nasion lub w postaci zmielonej. Największą koncentrację lignanów posiada siemię lniane odtłuszczone !!! Dodatkowym atutem jest niska wartość energetyczna tego produktu. Dawkowanie: 1-3 łyżek siemienia lnianego dziennie, najlepiej mielonego. Przy spożywaniu powyżej 1 łyżki siemienia dziennie, pamiętajmy o dostarczeniu do organizmu więcej niż zwykle wody. W przypadku stosowania diety dr Budwig oprócz pasty, należy przyjmować 1 łyżkę świeżo zmielonych nasion siemienia lnianego dziennie (wg wykładu dr Budwig).
Znane od dawna, głównie jako środek osłonowy, sporządzany w formie zawiesiny śluzowej. Siemię złociste jest odmiana lnu charakteryzująca się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), flawonoidy, lignany, a także cenne aminokwasy. Siemię stosowane w postaci naparu lub odwaru jest zalecane przy stanach nieżytowych żołądka, wrzodach, nadkwaśności. Ponadto nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, dlatego polecane jest przy kaszlu, a także dla osób , które narażone są na przesuszenie śluzówki. Bardzo cennymi, o czym mało się powszechnie mówi są LIGNANY. Są to naturalne silne antyutleniacze, kilkakrotnie silniejsze od wit E. Swoja budowa i działaniem podobne SA do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Hormony te w naturalnej postaci odpowiadają za cykl rozrodczy, ale także za : serce, mózg, kości, skórę. Są alternatywą hormonalnej terapii w okresie menopauzy. W literaturze istnieje już wiele ciekawych doniesień dotyczących anty nowotworowego działania lignanów, głównie w kierunku raka piersi i prostaty. W tym przypadku badania wykazały, że spożywanie lignanów skutecznie ogranicza rozwój komórek nowotworowych. Jak wcześniej wspomniano lignany to silne antyutleniacze, które wychwytują wolne rodniki w naszym organizmie. Wolne rodniki są ubocznym produktem przemiany materii i niestety SA one dla nas niebezpieczne, gdyż uszkadzają m.in. DNA oraz odpowiadają za przyspieszone starzenie się organizmu. Na skutek ich niszczycielskiego działania zaczynają powstawać różne choroby. Aby zapobiec zgubnym działaniom wolnych rodników, powinniśmy stale dostarczać do organizmu tzw antyutleniacze, np. Wit E, C czy lignany. Spożywanie siemienia lnianego skutecznie zapobiega również zaparciom. Stosowane zewnętrznie w postaci okładów z odwaru lnu, wspomaga leczenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran. Zastosowanie: Jako dodatek do wypieków, zup, sosów, musle, jogurtu, zupy mlecznej. Do picia jako: odwar (1,5 – 2 łyżki nasion zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem 10-15 min. Odcedzamy odwar i pijemy po wystudzeniu) lub napar (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy szklanka gorącej wody, następnie mieszamy i pijemy całość). Siemię lniane możemy spożywać pod postacią całych nasion lub w postaci zmielonej. Największą koncentrację lignanów posiada siemię lniane odtłuszczone !!! Dodatkowym atutem jest niska wartość energetyczna tego produktu. Dawkowanie: 1-3 łyżek siemienia lnianego dziennie, najlepiej mielonego. Przy spożywaniu powyżej 1 łyżki siemienia dziennie, pamiętajmy o dostarczeniu do organizmu więcej niż zwykle wody. W przypadku stosowania diety dr Budwig oprócz pasty, należy przyjmować 1 łyżkę świeżo zmielonych nasion siemienia lnianego dziennie (wg wykładu dr Budwig).
Znane od dawna, głównie jako środek osłonowy, sporządzany w formie zawiesiny śluzowej. Siemię złociste jest odmiana lnu charakteryzująca się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), flawonoidy, lignany, a także cenne aminokwasy. Siemię stosowane w postaci naparu lub odwaru jest zalecane przy stanach nieżytowych żołądka, wrzodach, nadkwaśności. Ponadto nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, dlatego polecane jest przy kaszlu, a także dla osób , które narażone są na przesuszenie śluzówki. Bardzo cennymi, o czym mało się powszechnie mówi są LIGNANY. Są to naturalne silne antyutleniacze, kilkakrotnie silniejsze od wit E. Swoja budowa i działaniem podobne SA do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Hormony te w naturalnej postaci odpowiadają za cykl rozrodczy, ale także za : serce, mózg, kości, skórę. Są alternatywą hormonalnej terapii w okresie menopauzy. W literaturze istnieje już wiele ciekawych doniesień dotyczących anty nowotworowego działania lignanów, głównie w kierunku raka piersi i prostaty. W tym przypadku badania wykazały, że spożywanie lignanów skutecznie ogranicza rozwój komórek nowotworowych. Jak wcześniej wspomniano lignany to silne antyutleniacze, które wychwytują wolne rodniki w naszym organizmie. Wolne rodniki są ubocznym produktem przemiany materii i niestety SA one dla nas niebezpieczne, gdyż uszkadzają m.in. DNA oraz odpowiadają za przyspieszone starzenie się organizmu. Na skutek ich niszczycielskiego działania zaczynają powstawać różne choroby. Aby zapobiec zgubnym działaniom wolnych rodników, powinniśmy stale dostarczać do organizmu tzw antyutleniacze, np. Wit E, C czy lignany. Spożywanie siemienia lnianego skutecznie zapobiega również zaparciom. Stosowane zewnętrznie w postaci okładów z odwaru lnu, wspomaga leczenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran. Zastosowanie: Jako dodatek do wypieków, zup, sosów, musle, jogurtu, zupy mlecznej. Do picia jako: odwar (1,5 – 2 łyżki nasion zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem 10-15 min. Odcedzamy odwar i pijemy po wystudzeniu) lub napar (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy szklanka gorącej wody, następnie mieszamy i pijemy całość). Siemię lniane możemy spożywać pod postacią całych nasion lub w postaci zmielonej. Największą koncentrację lignanów posiada siemię lniane odtłuszczone !!! Dodatkowym atutem jest niska wartość energetyczna tego produktu. Dawkowanie: 1-3 łyżek siemienia lnianego dziennie, najlepiej mielonego. Przy spożywaniu powyżej 1 łyżki siemienia dziennie, pamiętajmy o dostarczeniu do organizmu więcej niż zwykle wody. W przypadku stosowania diety dr Budwig oprócz pasty, należy przyjmować 1 łyżkę świeżo zmielonych nasion siemienia lnianego dziennie (wg wykładu dr Budwig).
Znane od dawna, głównie jako środek osłonowy, sporządzany w formie zawiesiny śluzowej. Siemię złociste jest odmiana lnu charakteryzująca się lepszym składem chemicznym od lnu brązowego. W swym składzie zawiera m.in.: cynk, Wit E, Wit z grupy B, błonnik, NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), flawonoidy, lignany, a także cenne aminokwasy. Siemię stosowane w postaci naparu lub odwaru jest zalecane przy stanach nieżytowych żołądka, wrzodach, nadkwaśności. Ponadto nawilża śluzówkę i łagodzi jej podrażnienia, dlatego polecane jest przy kaszlu, a także dla osób , które narażone są na przesuszenie śluzówki. Bardzo cennymi, o czym mało się powszechnie mówi są LIGNANY. Są to naturalne silne antyutleniacze, kilkakrotnie silniejsze od wit E. Swoja budowa i działaniem podobne SA do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Hormony te w naturalnej postaci odpowiadają za cykl rozrodczy, ale także za : serce, mózg, kości, skórę. Są alternatywą hormonalnej terapii w okresie menopauzy. W literaturze istnieje już wiele ciekawych doniesień dotyczących anty nowotworowego działania lignanów, głównie w kierunku raka piersi i prostaty. W tym przypadku badania wykazały, że spożywanie lignanów skutecznie ogranicza rozwój komórek nowotworowych. Jak wcześniej wspomniano lignany to silne antyutleniacze, które wychwytują wolne rodniki w naszym organizmie. Wolne rodniki są ubocznym produktem przemiany materii i niestety SA one dla nas niebezpieczne, gdyż uszkadzają m.in. DNA oraz odpowiadają za przyspieszone starzenie się organizmu. Na skutek ich niszczycielskiego działania zaczynają powstawać różne choroby. Aby zapobiec zgubnym działaniom wolnych rodników, powinniśmy stale dostarczać do organizmu tzw antyutleniacze, np. Wit E, C czy lignany. Spożywanie siemienia lnianego skutecznie zapobiega również zaparciom. Stosowane zewnętrznie w postaci okładów z odwaru lnu, wspomaga leczenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn, trudno gojących się ran. Zastosowanie: Jako dodatek do wypieków, zup, sosów, musle, jogurtu, zupy mlecznej. Do picia jako: odwar (1,5 – 2 łyżki nasion zalać szklanką wody. Gotować pod przykryciem 10-15 min. Odcedzamy odwar i pijemy po wystudzeniu) lub napar (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy szklanka gorącej wody, następnie mieszamy i pijemy całość). Siemię lniane możemy spożywać pod postacią całych nasion lub w postaci zmielonej. Największą koncentrację lignanów posiada siemię lniane odtłuszczone !!! Dodatkowym atutem jest niska wartość energetyczna tego produktu. Dawkowanie: 1-3 łyżek siemienia lnianego dziennie, najlepiej mielonego. Przy spożywaniu powyżej 1 łyżki siemienia dziennie, pamiętajmy o dostarczeniu do organizmu więcej niż zwykle wody. W przypadku stosowania diety dr Budwig oprócz pasty, należy przyjmować 1 łyżkę świeżo zmielonych nasion siemienia lnianego dziennie (wg wykładu dr Budwig).
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.