Chcesz kupić dobry miód online, ale nie wiesz, gdzie go szukać? Miód dostępny w sklepie internetowym VisVitalis wyróżnia wyjątkowa jakość, stawiamy na naturalne i ekologiczne produkty, bez sztucznych domieszek. Lecznicze właściwości miodu sprawiają, że to produkt często wybierany np. jako naturalny lek na przeziębienie. Wśród naszych propozycji online znajdziesz m.in. miód Manuka, posiadający działanie uspokajające i rozkurczowe miód lipowy, skuteczny jako wsparcie przy leczeniu górnych dróg oddechowych miód gryczany, polecany diabetykom miód akacjowy, a także miód palmowy, brzozowy, miód do picia, cukierki miodowe i wiele innych produktów na bazie tego słodkiego nektaru. Miody dostępne w naszym sklepie internetowym ze zdrową żywnością to naturalne produkty w atrakcyjnych cenach, przekonaj się sam!
Cukierki z Propolisem i Witaminą C. Suplement diety.
Właściwości i działanie:
Cukierki z Propolisem są zalecane w stanach obniżonej odporności, okresie zwiększonego ryzyka występowania przeziębień oraz w łagodzeniu podrażnień błon śluzowych jamy ustnej i gardła.
Propolis BIO 30:Propolis znany jest ze swoich właściwości przeciw utleniających, antybakteryjnych i antyseptycznych, które zawdzięcza wysokiemu stężeniu flawonoidów. Flawonoidy są naturalnymi substancjami ochronnymi roślin. Posiadają wiele funkcji biologicznych, w tym właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Pszczeli Propolis pochodzący z Nowej Zelandii, będącej krajem o najwyższej czystości ekologicznej, jest szczególnie bogaty we flawonoidy. Zawartość flawonoidów utrzymuje się na poziomie 30mg/1gram propolisu. Propolis znany jest także z zawartości ponad 250 zidentyfikowanych związków aktywnych biologicznie.
Zalecane przyjmowanie:
do 5 cukierków dziennie. Cukierka należy wolno ssać tak, aby uwalniające się z propolisu substancje aktywne jak najdłużej korzystnie oddziaływały na błony śluzowe jamy ustnej i gardła.
1 cukierek zawiera 100 mg propolisu.
Zalecana dawka dzienna:
(5 cukierków) zawiera 0,9 mg witaminy C (1,5 % realizacji Zalecanego Dziennego Spożycia).
Przeciwwskazania:
Nie stosować u osób uczulonych na propolis, produkty pochodzenia pszczelego oraz na którykolwiek ze składników preparatu. Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Miód Akacjowy polecany jest diabetykom. Pomocny przy zaburzeniach układu trawiennego, moczowego oraz przy przeziębieniach... Miód posiada certyfikat jakości PZP
Miód Akacjowy polecany jest diabetykom. Pomocny przy zaburzeniach układu trawiennego, moczowego oraz przy przeziębieniach... Miód posiada certyfikat jakości PZP
Miód ten posiada dużą ilość biopierwiastków. Zalecany przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, przy zapaleniu nerek, przy grypach, gorączkach, nadciśnieniu, miażdżycy, pomocny w stanach wyczerpania nerwowego . Zawiera dużą ilość rutyny której obecność w organizmie pozwala witaminom i aminokwasom na ich lepszą przyswajalność... Miód posiada certyfikat jakości PZP
Miód ten posiada dużą ilość biopierwiastków. Zalecany przy leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, przy zapaleniu nerek, przy grypach, gorączkach, nadciśnieniu, miażdżycy, pomocny w stanach wyczerpania nerwowego . Zawiera dużą ilość rutyny której obecność w organizmie pozwala witaminom i aminokwasom na ich lepszą przyswajalność... Miód posiada certyfikat jakości PZP
Miód ten posiada właściwości pomocne przy schorzeniach dróg oddechowych. Ma działanie uspokajające i rozkurczowe co jest przydatne w chorobach serca. Cechuje się również właściwościami uspokajającymi i nasennymi. Miód posiada certyfikat jakości PZP
Miód ten posiada właściwości pomocne przy schorzeniach dróg oddechowych. Ma działanie uspokajające i rozkurczowe co jest przydatne w chorobach serca. Cechuje się również właściwościami uspokajającymi i nasennymi. Miód posiada certyfikat jakości PZP
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Skąd pochodzi Miód Manuka? Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:
Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy.
Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.
Dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.
Te szczególne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.
100% CZYSTEGO MIODU, NA 100% Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.
Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, aby temperatura w której miody są wytwarzane i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.
Warto też dodać, że miody Manuka wytwarzane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i sztucznych dodatków.
Informacje podstawowe
Nowozelandzki, Miód Manuka MGO™ 400+ 250 g to jeden z najczęściej kupowanych produktów w naszym sklepie. Cechuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 400 mg/kg (MGO™ 400+).
Występujące tylko w niektórych miodach Manuka wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem ich unikatowych właściwości:
wyjątkowo korzystny wpływa na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
wg. nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej, Crop&Food Research Institute, wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie Manuka nie tylko wspiera mechanizmy obronne organizmu w jelitach, ale również pobudza wzrost liczby dobrych, probiotycznych bakterii jelitowych
pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 1000g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa miesiące.
Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:
Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy.
Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.
Dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.
Te szczególne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.
100% CZYSTEGO MIODU, NA 100% Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.
Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, aby temperatura w której miody są wytwarzane i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.
Warto też dodać, że miody Manuka wytwarzane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i sztucznych dodatków.
Informacje podstawowe
Nowozelandzki Miód Manuka MGO™ 400+ 500 g to najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce. Cechuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 400 mg/kg (MGO™ 400+).
Występujące tylko w niektórych miodach Manuka wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem ich unikatowych właściwości:
wyjątkowo korzystny wpływa na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
wg. nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej, Crop&Food Research Institute, wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie Manuka nie tylko wspiera mechanizmy obronne organizmu w jelitach, ale również pobudza wzrost liczby dobrych, probiotycznych bakterii jelitowych
pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 500g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Produkt
Methylglyoxal, mg/kg
Miód Manuka
30-800 +
Inne miody
0-10
Inne produkty żywnościowe
0-50
Różnice między MGO, UMF, Active, Bioactive czyli jaki miód manuka wybrać
Co warto wiedzieć wybierając miód Manuka
Dostępne na polskim rynku miody Manuka różnią się od siebie metodami, zgodnie z jakimi zostały przebadane. Najbardziej popularną i uznaną spośród nich jest metoda MGO™. Druga pod względem popularności to certyfikacja UMF®, która bazuje na ma testach NPA (Non Peroxide Activity), tak samo jak kilka mniej znanych marek, np. Active, Bioactive, OMA.
Choć istnieją poważne wątpliwości co do zasadności przeliczania wyników badań metody NPA na MGO™ (ze względu na dużą niedokładność testów NPA – szczegółowe informacje można znaleźć dalej), to nadal takie przeliczniki się stosuje. Najnowszy, pochodzący z 2009 roku matematyczny przelicznik, stworzony w oparciu o dane opublikowane w naukowym czasopiśmie recenzowanym (a więc dającym gwarancję rzetelności podawanych tam danych) jest następujący.
MGO
NPA
MGO 550+
NPA 25
MGO 400+
NPA 20
MGO 250+
NPA 16
MGO 100+
NPA 10
Źródło: Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties, Czech Journal of Food Sciences, Chemical Reactions in Foods VI, proceedings, 13th – 15th May 2009.
Od niedawna niektórzy sprzedawcy miodu Manuka promują inny przelicznik, bardziej dla nich korzystny, który jednak, w naszej ocenie, wprowadza Klientów w błąd. Ma to związek z bardzo trudną sytuacją na rynku miodu Manuka w Nowej Zelandii i może służyć uzasadnieniu podwyżek cen (o ponad 40% !) spowodowanych zmniejszoną podażą miodu oraz próbie sprzedawania niższej jakości miodu Manuka w cenie miodu jakości wyższej.
Kontrowersje wokół porównywania wyników badań MGO™ i NPA (UMF, Active, Bioactive)
Organizacja zrzeszająca część producentów miodu Manuka badanego metodą NPA opublikowała niedawno wykres, który sugeruje inny niż obecnie używany przelicznik NPA na MGO™. Według tej organizacji, wykres został opracowany na podstawie erraty do artykułu „Isolation by HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey” [Carbohydr. Res. 343 (2008) 651] oraz na podstawie dodatkowych badań zleconych prze tę organizację.
W związku z tym, że wszystkie inne recenzowane prace naukowe na temat miodu Manuka podają przelicznik NPA na MGO™ zgodny z przedstawionym w powyższej tabeli, a wykres promowany przez sprzedawców miodu Manuka korzystający z testów NPA naszym zdaniem wprowadza Klientów w błąd, czujemy się zobowiązani odnieść się do ich argumentów.
Errata do artykułu, o którym mowa powyżej, koryguje jedynie część wyników badań, wykonanych jedną z dwóch użytych metod pomiarowych. Wyniki badań przeprowadzonych drugą metodą, które potwierdzają przelicznik przedstawiony w powyższej tabeli, nie zostały zmienione przez erratę.
Dodatkowe badania zlecone przez organizację nie zostały opublikowane w żadnym czasopiśmie recenzowanym, przez co ich wiarygodność jest wątpliwa.
Znamienne jest to, że choć errata została opublikowana niemal 3 lata temu, nie była dotąd podstawą do tworzenia nowego przelicznika. Zaczęła stanowić argument dopiero teraz, kiedy wyjątkowo mała produkcja miodu Manuka spowodowała jego mniejszą podaż i wzrost cen, Zmniejszona produkcja miodu Manuka jest skutkiem wyjątkowo złej pogody, jaka panowała w Nowej Zelandii w trakcie dwóch ostatnich sezonów. Ci z producentów, którzy nie mają własnych pasiek ani stałych kontraktów z pszczelarzami, zmuszeni są kupować miód Manuka po znacznie wyższych niż dotąd cenach, co przekłada się na zwiększoną cenę produktu dla Klienta.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.