blog o zdrowym jedzeniu!

Recent Posts

Czy za kilka lat będziemy jeść już tylko zdrowe tłuszcze ?

Czy za kilka lat będziemy jeść już tylko zdrowe tłuszcze ?

Strategiczny Cel WHO to zdrowe tłuszcze Światowa Organizacja Zdrowia czyli WHO postawiła sobie za strategiczny cel na najbliższe 4 lata wyeliminowanie niezdrowych tłuszczów trans. Miejmy nadzieję, że organizacji się to uda i już za kilka lat tłuszcze nie będą się nam kojarzyły negatywnie a hasło […]

Czy ekologiczne mleko roślinne jest zdrowe ?

Czy ekologiczne mleko roślinne jest zdrowe ?

Ekologiczne mleko roślinne jest obecne w codziennej diecie wielu z nas Napoje roślinne w formie mleka od kilku lat są coraz powszechniejsze w sprzedaży. W swojej ofercie posiada je nie tylko każdy sklep ze zdrową żywnością – można je spotkać także w zdecydowanej większości dyskontów […]

Gdzie kupić zdrowe soki owocowe ?

Gdzie kupić zdrowe soki owocowe ?

Dlaczego soki ekologiczne są ważne w naszej diecie ?

Ekologiczne soki owocowe to podstawa diety wielu fanów zdrowej żywności. To również coś co gości bardzo często na stołach wegan i wegetarian. Dieta raw -food jest również w dużej mierze oparta o ekologiczne soki owocowe jak również warzywne. Zdrowe soki owocowe, warzywne, oraz owocowo-warzywne jak na przykład owocowo-marchewkowe są zatem czymś co warto spożywać samemu. Ważne jest jednak aby zdrowe soki owocowe były naprawdę zdrowe

Jak rozpoznać zdrowe soki owocowe ?

Podobnie jak cała żywność, również soki owocowe możemy uznać za zdrowe wtedy kiedy posiadają one certyfikat ekologiczny. W odróżnieniu od innych, ekologiczne soki owocowe możemy polecić z czystym sumieniem. Na szczęście ekologiczne soki owocowe posiada w swojej ofercie każdy eko sklep ze zdrową żywnością. Posiada je oczywiście również sklep ze zdrową żywnością Visvitalis we Wrocławiu oraz nasz eko sklep w Świdnicy. Wybór ekologicznych soków jest na prawdę duży. W ofercie Visvitalis, obok typowych soków owocowych jak sok ananasowy, gruszkowy, jabłkowy czy pomarańczowy sok ekologiczny można znaleźć również organiczny sok warzywny jak sok marchewkowy czy buraczkowy. Ofertę uzupełniają ekologiczne soki owocowo -warzywne oraz organiczne soki z kiszonych warzyw. Koronnym przykładem jest oczywiście organiczny sok z kiszonego buraka czy organiczny sok z kiszonej kapusty. Oferta soków z kiszonych warzyw jest bogata i obejmuje również soki z kiszonej rzepy, pietruszki, marchewki lub selera.

Ekologiczne soki owocowe powiny być na naszym stole przez cały rok
Ekologiczne soki owocowe

Zastąp ekologiczne soki owocowe wyciskarką do soków.

Alternatywą dla ekologicznych soków jest oczywiście samodzielne wyciskanie soków z ekologicznych warzyw i owoców przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki do soków. Zakup ekologicznych warzyw i owoców nie jest również w obecnych czasach żadnym problemem. Podobnie jak w przypadku soków ekologicznych można je kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością.

Większym problemem może wydawać się zakup właściwej wyciskarki do soków. Wolnoobrotowa wyciskarka do soków znajduje się w większości sklepów ze sprzętem AGD. Podobnie jednak jak inne popularne dobra użytkowe również w ich wypadku różnica w cenie oznacza po prostu różnicę w jakości. Większość dyskontów posiada w swojej ofercie nie tylko wyciskarki do soków ale również oczyszczacze powietrza a nawet popularne jeansy. Jednak wtedy kiedy chcemy kupić coś co będzie nas cieszyć przez wiele lat i da powody do zadowolenia przy każdym używaniu to z pewnością sięgniemy po markowe jeansy, dostępne w firmowych salonach stosownych marek, oczyszczacz powietrza BLUEAIR dostępny u oficjalnego sprzedawcy tej marki czy też…… oczywiście cieszącą się uznaniem wolnoobrotową wyciskarkę do soków.

Przykładem tej ostatniej ostatniej może być Kuvings D 9900. Jest to wyciskarka do soków owocowych, warzywnych oraz owocowo-warzywnych. Kuvings D 9900 jest kolejną wersją poprzednich, udanych modeli tego samego producenta. Podobnie jak wspomniane wcześniej ekologiczne soki owocowe, również Kuvings D9900 jest dostępny w ofercie internetowego sklepu ze zdrową żywnością www.visvitalis.com.pl oraz w ofercie stacjonarnych sklepów ze zdrową żywnością Visvitalis w Świdnicy i Visvitalis we Wrocławiu.

Z Kuvings D9900 wyciśniesz ekologiczne soki owocowe
Wyciskarka Kuvings 9900 w pełnej gamie kolorystycznej
Co to jest zdrowa czekolada ?

Co to jest zdrowa czekolada ?

Czekolada na zdrowie ? Wbrew obiegowym twierdzeniom czekolady to nie tylko niezdrowe słodycze. Zdrowa czekolada to w zasadzie każda czekolada, w której jest więcej niż 70% kakao. Jeśli dodatkowo jest to czekolada ekologiczna to wtedy z czystym sumieniem można powiedzieć że taka zdrowa czekolada jest […]

Czy zdrowa żywność może być lepsza od roku 2021 ?

Czy zdrowa żywność może być lepsza od roku 2021 ?

Zawsze może być lepiej Pytanie postawione w tytule wprowadza trochę w błąd, ale tylko trochę 🙂 Żywność ekologiczna, żywność organiczna, żywność BIO – nie ważne jak ją nazwiemy ale zdrowa żywność zawsze może być lepsza. W tym wpisie chciałem w skrócie opisać zmiany jakie prawdopodobnie […]

Czy żywność organiczna jest droga ?

Czy żywność organiczna jest droga ?

Żywność organiczna a cena

Wiele osób twierdzi, że żywność organiczna (czyli żywność BIO) jest dla nich zbyt droga. Oczywiście zawsze można byłoby powiedzieć że mogłaby być ona tańsza ale w tym wypadku odpowiedź nie jest taka prosta.

Wpływ kosztów produkcji na żywność BIO

Żywność BIO jest droższa od żywności konwecjonalnej. Powodem są wyższe koszty uprawy surowców oraz wyższe koszty produkcji gotowych przetworów. Wynika to z rygorów jakim poddane jest wytwarzanie żywności organicznej. W skrócie można powiedzieć, że uprawa ekologiczna bez chemicznych środków ochrony roślin powoduje że wydajność 1ha pola jest mniejsza niż wtedy kiedy rolnik może nawozić i używać środków ochrony roślin. Zawartość chemii w takich roślinach będzie o wiele większa ale mniej roślin będzie nieudanych przez co wydajność z tego samego pola będzie większa. Kosztowne jest przygotowania pola pod uprawy ekologiczne. Jest to  proces długotrwały oraz kosztowny i musi być uwzględniony w rachunku ekonomicznym rolnika. Koszt produkcji gotowych przetworów rośnie poprzez konieczność użycia ekologicznych przypraw, naturalnych barwników oraz aromatów. Wagowo znaczą one niewiele ale ich udział w koszcie gotowej potrawy jest niebagatelny. Konserwacja żywności ekologicznej jest droższa niż żywności nieekologicznej a dopuszczalny termin przydatności jest krótszy co również  wpływa na finalną cenę.

orzechy i owoce BIO są podstawą śniadania w wielu polskich domach

Wielkość rynku żywności BIO

W Polsce rynek żywności ekologicznej to około 0,4 % całej sprzedaży ekologicznej. W większości krajów Europy Zachodniej to około 4%, w USA ponad 5% a w krajach skandynawskich około 10%. To pokazuje jak wiele wyzwań stoi jeszcze przed dystrybutorami, hurtowniami i sklepami ze zdrową żywnością. Im więcej żywność BIO będzie znaczyć w polskim handlu tym będzie ona tańsza. Rolnik nie wyda dwa razy tyle pieniędzy na wyprodukowanie dwukrotnie większej ilości surowca, producent zwykle nie potrzebuje budować drugiej fabryki aby wyprodukować dwa razy gotowych przetworów a dystrybutor będzie miał niższe koszty jeśli będzie mógł sprzedać dwukrotnie więcej towaru. Każdy sklep sprzedający żywność organiczna będzie miał również tym mniejsze koszty stałe im większą będzie miał sprzedaż dzięki czemu będzie mógł obniżyć swoją marżę. To pokazuje, że żywność organiczna będzie coraz tańsza.

Czy żywność BIO jest naprawdę droga ? A może jednak tania ?

Nie jest to jednak odpowiedź na pytanie czy żywność BIO jest droga. Już w tej chwili nie jest, a będzie ona jeszcze tańsza. O szkodliwości gazowanych napojów słodzonych napisano już tak wiele, że nikogo nie trzeba przekonywać że są one faktycznie szkodliwe. Faktem jednak jest, że większość szkodliwych wzmacniaczy, dodatków, utrwalaczy, modyfikatorów i innych śmieci wprowadzanych do organizmu dostaje się z jedzeniem. Eliminując je nawet za cenę wyższych kosztów inwestujemy w zdrowie swoje i swojej rodziny. W filmie “Erin Brocovich” główna bohaterka zadaje pytanie swoim oponentom: “proszę się zastanowić ile dla Pana jest warty jego kręgosłup a za ile Pani dałaby sobie wyciąć macicę”.  Nie twierdzę, że żywność konwencjonalna naraża nas na takie rozważania. Twierdzę jednak że nasze zdrowie jest wartością niepoliczalną i wartą każdych pieniędzy. Zwłaszcza wtedy kiedy mówmy o zapobieganiu a nie o jego ratowaniu na co często jest za późno.

Jeśli płatki śniadaniowe to tylko organiczne

Na zakończenie prosty przykład

1000 g kaszy jaglanej BIO to koszt kilku złotych. 1000 gram taniej czekolady pełnej utwardzaczy, wzmacniaczy, sztucznych dodatków to koszt około 30 zł. Co jest Wam bardziej potrzebne i na co wydacie więcej ? Przykłady z wykorzystaniem ekologicznej kaszy, płatków, olejów zimnotłoczonych można by mnożyć a odpowiedź jest tak naprawdę zupełnie prosta i może być tylko jedna 🙂

Co daje oczyszczanie organizmu ?

Co daje oczyszczanie organizmu ?

Dlaczego powinniśmy oczyszczać organizm Zima jest taka porą roku kiedy to chcąc nie chcąc jemy więcej. Jest to związane z niższymi temperaturami i związanym z tym zwiększonym zapotrzebowaniem na energię, dzięki której utrzymujemy odpowiednią temperaturę ciała. Tak się niestety zdarza, że pozostałości wysokokalorycznego, zimowego sposobu […]

Co to jest zielony owies, zielony jęczmień i zielona pszenica ?

Co to jest zielony owies, zielony jęczmień i zielona pszenica ?

Zielone zboża Zielony jęczmień, zielona pszenica oraz zielony owies od pewnego czasu stają się coraz bardziej popularne w diecie wielu osób odżywiających się zdrową żywnością. Są to również produkty ważne dla wszystkich osób, które się odchudzają lub też myślą o tym aby proces odchudzania rozpocząć. […]

Jaki związek ma zdrowa żywność i odporność

Jaki związek ma zdrowa żywność i odporność

Jaki związek ma zdrowa żywność i odporność

Zdrowa żywność ekologiczna to nie tylko określony sposób uprawy, przetwarzania oraz konfekcjonowania. To również określone, pożądane działanie, którego oczekujemy od zdrowej żywności. Jednak czy zdrowa żywność i odporność mają ze sobą związek ? Na pewno tak. Każdy z nas może wymienić przykłady pozytywnego działania ekologicznej żywności, tu chciałem napisać tylko o kilku z nich.

Czyste jelita to podstawa

Zdrowa żywność to przede wszystkim żywność o dużej zawartości błonnika. Spożywając żywność o wysokiej zawartości błonnika mamy pewność że nasze jelita są wyczyszczone. Dzięki temu wchłanianie wszelkich składników odżywczych znajdujących się w naszym codziennym pożywieniu odbywa się prawidłowo. Do produktów wysokobłonnikowych zaliczamy wszystkie mąki razowe i inne grubomielone, kasze oraz naturalne płatki. Im więcej tego typu produktów spożywamy tym większą możemy mieć pewność, że w naszych jelitach nie zalega kamień kałowy. Kamień kałowy podnosi wagę naszego ciała, utrudnia wchłanianie, magazynuje różnego rodzaju toksyny, które dostały się do naszego układy pokarmowego. Jeśli już dbamy o to aby nasze jelita były czyste i umożliwiały dobre wchłanianie to zadbajmy również o to aby nie wchłaniały wszelkich chemicznych zanieczyszczeń, które znajdują się w żywności nieekologicznej – jedzmy żywność ekologiczną. Dzięki temu wszelkie witaminy oraz mikro i makroelementy będą się dobrze wchłaniały. W wielu wypadkach uchroni nas od codziennych infekcji, przeziębień i innych dolegliwości.

Jelita to również źródło naszej odporności

Wiadomo, że nasza odpowiedź zależy flory bakteryjnej jelit. Flora bakteryjna jelit czyli mikrobiota jest tym bogatsza im bardziej o nią dbamy. Co wpływa na stan naszej mikrobioty ? Przede wszystkim to czy ją odżywiamy i to czy jej nie niszczymy. Odżywiamy florę bakteryjną jelit poprzez włączanie do naszej diety wszelkich probiotyków. Do naturalnych zaliczamy wszelkiego rodzaju naturalne jogurty, kiszonki oraz soki z kiszonych warzyw. Do najpopularniejszych zaliczamy sok z kiszonych buraków, sok z kiszonej kapusty ale również sok z kiszonej marchewki, kiszonego selera, kiszonej czarnej rzepy itd. Mikrobiota niszczona jest zaś przede wszystkim przez cukier, dodawany powszechnie do bardzo wielu produktów żywności, której do zdrowej lub ekologicznej nie możemy zaliczyć. Unikajmy zatem cukru w każdej postaci. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego to korzystajmy z tych, do których dodany został miód, inulina, stewia lub ksylitol.

Układ pokarmowy jest jednym z najsilniej unerwionych układów naszego ciała

Miliony neuronów, znajdujących się w układzie pokarmowym łączą się cały czas z mózgiem. Również w skutek tego problemy emocjonalne jak strach, niepokój lub też stres mogą powodować problemy gastryczne jak bóle brzucha, wzdęcia, obstrukcje lub rozwolnienia. I odwrotnie: problemy gastryczne mogą powodować dyskomfort psychiczny, jak również brak koncentracji, uczucie zmęczenia lub stres. Dbając o czyste jelita, w których znajduje się odpowiednio bogata i zróżnicowana flora bakteryjna zapewniamy sobie również dobre samopoczucie oraz komfort psychiczny. One również są jednymi z elementów unikania przeziębień czy infekcji. Zapewne sami na własny przykładzie przekonaliście, że częściej zdarza nam się zachorować właśnie wtedy, kiedy jesteśmy zestresowani lub zmęczeni.

Zdrowa żywność ekologiczna jest naprawdę zdrowa

Mam nadzieję, że powyższy wpis przekonał Was, że zdrowa żywność i odporność są ze sobą powiązane. Nawet jeśli wydaje się Wam, że żywność ekologiczna jest droga weźcie pod uwagę ile korzyści nam daje i ile pozwala nam zaoszczędzić. Dzięki niej w wielu wypadkach możemy uniknąć wydatków na lekarzy i farmaceutyki, nie jesteśmy zmuszeni do korzystania ze zwolnień lekarskich lub urlopu w trakcie choroby, na pewno mamy lepsze samopoczucie i nie tracimy czasu na wizyty u lekarzy.Zdrowa żywność i odporność naszego organizmu idą ze sobą w parze. Pamiętajcie o tym w trakcie codziennych zakupów i gdy na Waszej drodze znajdziecie sklep ze zdrową żywnością.

Jaka mąka do wypieku chleba ?

Jaka mąka do wypieku chleba ?

Domowy wyrób chleba Chleb jest jedną z tych potraw jakie spożywamy najczęściej – w bardzo dużej mierze codziennie. Zapewne to, oraz fakt, że nie zawsze dobry chleb jest oferowany przez najbliższy sklep ze zdrową żywnością powoduje, że domowy wypiek chleba staje się coraz popularniejszy. W […]


Nasz blog

Natto – zdrowa odsłona fermentowanej soi

Natto – zdrowa odsłona fermentowanej soi

Natto to produkt powstający z ugotowanej soi, do której dodawane są bakterie bacillus natto.

Powstaje w wyniku fermentacji wyjątkowy produkt o zaskakujących właściwościach. Obniża ciśnienie, rozrzedza krew, a to dzięki enzymowi nattokinaza.

Natto, dzięki temu że jest sfermentowane pozwala lepiej przyswoić dobre związki zawarte w soi. Regularnie spożywane zapobiega osteoporozie dzięki zawartości witaminy K, która w powiązaniu z witaminą D3 wzmacnia kości.

Ten sojowy produkt to skuteczny probiotyk – działa oczyszczająca na jelito, wzmacnia jego florę bakteryjną. Poprawia też przemianę materii, a docelowo wspiera schudnięcie.

Natto można spożywać samo, w postaci zupy albo dodawać suszone do innych potraw. Jest także dodawane do herbat, itp. Zapraszamy na zakupy do naszego ekologicznego sklepu Vis Vitalis!