blog o zdrowym jedzeniu!

Recent Posts

Co to jest zielony owies, zielony jęczmień i zielona pszenica ?

Co to jest zielony owies, zielony jęczmień i zielona pszenica ?

Zielone zboża Zielony jęczmień, zielona pszenica oraz zielony owies od pewnego czasu stają się coraz bardziej popularne w diecie wielu osób odżywiających się zdrową żywnością. Są to również produkty ważne dla wszystkich osób, które się odchudzają lub też myślą o tym aby proces odchudzania rozpocząć. […]

Jaki związek ma zdrowa żywność i odporność

Jaki związek ma zdrowa żywność i odporność

Jaki związek ma zdrowa żywność i odporność Zdrowa żywność ekologiczna to nie tylko określony sposób uprawy, przetwarzania oraz konfekcjonowania. To również określone, pożądane działanie, którego oczekujemy od zdrowej żywności. Jednak czy zdrowa żywność i odporność mają ze sobą związek ? Na pewno tak. Każdy z […]

Jaka mąka do wypieku chleba ?

Jaka mąka do wypieku chleba ?

Domowy wyrób chleba

Chleb jest jedną z tych potraw jakie spożywamy najczęściej – w bardzo dużej mierze codziennie. Zapewne to, oraz fakt, że nie zawsze dobry chleb jest oferowany przez najbliższy sklep ze zdrową żywnością powoduje, że domowy wypiek chleba staje się coraz popularniejszy. W internecie z łatwością można znaleźć mnóstwo stron z przepisami na wypiek chleba lub ogólnymi informacjami na temat jego sporządzania. Rzadko jednak autorzy odpowiadają na pytanie jaka mąka do wypieku chleba jest najwłaściwsza.

Zdarza się, że to właśnie wybór nieodpowiedniej mąki powoduje że chleb nie wychodzi nam tak dobrze jak mogłoby się to stać gdyby domowi piekarze wiedzieli jakiej maki używać do wyrobu chleba.

Efektem tego jest chleb kruchy, mokry, łamiący się a domowy piekarz zniechęca się i traci entuzjazm.

Jaka mąka do wypieku chleba powinna zatem zostać wybrana?

Jaka mąka dow wypieku chleba została użyta w tym przypadku ?

Z jakiego zboża powinna być mąka do wypieku chleba

Dlaczego chleb zazwyczaj jest glutenowy ? Gluten znajdujący się w większości zbóż jest spoiwem dla pozostałych składników jakie znajdują się w chlebie. Właśnie dzięki glutenowi chleb jest zwarty i łatwo daje się kroić.

W tym stwierdzeniu jest zawarta część odpowiedzi na pytanie jaką mąkę a dokładniej jaką mieszankę mąk użyć do wypieku mąki. Nie można użyć samych mąk bezglutenowych lub takiej mieszanki, w której maka bezglutenowa czyli mąka owsiana, mąka jaglana, mąka ryżowa lub podobna będzie stanowiła przeważającą część. Najwięcej glutenu występuję w pszenicy i zbożach do pszenicy podobnych. Jeśli nie chcecie stosować w swoich wypiekach mąki pszennej idealnie zastąpi ją mąka orkiszowa, mąka z płaskurki, mąka z samopszy lub mąka z kamutu. Są to zboża blisko spokrewnione z pszenicą i podobnie jak ona charakteryzujące duża zawartością glutenu. A co jeśli chcemy wypiekać chleb składający się przed wszystkim z maki żytniej ? Jest to możliwe natomiast  trudniej przyrządzić chleb o prawidłowej konsystencji z samej mąki żytniej. Nawet niewielki dodatek wspomnianych powyżej mąk „pszennopodobnych” powoduje, że chleb będzie łatwiej krajalny i jadalny. Poza tym możemy oczywiście dodać pewną część mąki bezglutenowej spośród których najczęściej do wypieku chleba jest stosowana mąka jaglana lub mąka owsiana. Rzadziej dodawana jest mąka gryczana, mąka kasztanowa lub mąka amarantusowa. Należy jednak przyjąć że dodatek takiej mąki nie powinien przekraczać 25% całej mieszanki mąk. Podobnie jak dodatek mąki „pszennopodobnej” zapewni nam to odpowiednią konsystencję oraz krajalność.

Jakiej grubości mąka do wypieku chleba

Każdy sklep z żywnością ekologiczną proponuje co najmniej 3 grubości mąki: drobną zwaną czasem białą (o numeracji do 600), średniogrubą zwaną powszechnie chlebową (o numeracji 750 -1100), oraz grubą mąkę razową o numeracji zbliżonej do 2000. Wyższy numer oznacza że mąka jest grubiej mielona. Do wypieku chleba używana jest najczęściej maka chlebowa. Dodatkiem do niej jest w większym lub mniejszym stopniu maka razowa. To o czym należy pamiętać to to, że im więcej mąki razowej w mieszance mąk tym więcej wody należy do ciasta dodać. Im więcej mąki razowej w chlebie tym mniej urośnie nam on w trakcie wypieku. W takim wypadku chleb urośnie nam praktycznie tylko o tyle o ile przybędzie go przed włożeniem do pieca lub piekarnika. Im wyższy udział mąki drobniejszej tym bardziej chleb zwiększy swoją objętość w trakcie samego wypieku.

Powodzenia

Mam nadzieję, ze kilka zwartych w tym tekście wskazówek pozwoli Wam uniknąć najprostszych błędów związanych z domowym wypiekiem chleba i zamiast martwić się co zrobić z nieudanym dziełem będziecie zbierać komplementy od każdego komu będzie dane spróbowanie efektów Waszych piekarniczych wysiłków.

Chleb z domowego wypieku

Czy kostki rosołowe są zdrowe ?

Czy kostki rosołowe są zdrowe ?

Czym są kostki rosołowe Kostki rosołowe są bardzo popularne w każdej kuchni. Mieszanka warzyw, przypraw oraz tłuszczów uformowana w postać kostki rosołowej jest od wielu lat obecna w naszej kuchni. Wiele osób jednak zadaje sobie pytanie czy kostki rosołowe są zdrowe i bezpieczne? Pytanie to […]

Sklep ze zdrową żywnością Visvitalis w Poznaniu

Sklep ze zdrową żywnością Visvitalis w Poznaniu

Gdzie znajduje się sklep ze zdrową żywnością Visvitalis w Poznaniu Sklep ze zdrową żywnością Visvitalis w Poznaniu powstał  w październiku 2015. Początkowo swoją siedzibę miał na Górnej Wildzie 95 . W listopadzie 2017 został przeniesiony na Piątkowo. Obecnie znajduje się na osiedlu Stefana Batorego przy […]

Co wybrać ? Blender czy wyciskarka do soków ?

Co wybrać ? Blender czy wyciskarka do soków ?

Blender czy wyciskarka

Wiele osób zastanawia się czy w kuchni osoby prowadzącej roślinną dietę powinien znaleźć się przede wszystkim wysokoobrotowy blender czy wyciskarka wolnoobrotowa do soków. Głównym argumentem przeciwników blendera są jego bardzo wysokie obroty. Powodują one, że blender potrafi podgrzać blendowaną potrawę do kilkudziesięciu stopni Celsjusza. Dla niektórych producentów blenderów jest to nawet argument zachwalający te urządzenia.  Przykładem może być tu blender Vitamix, wśród którego programów jest nawet program zupy. Przeciwnicy blenderów podkreślają, że wysoka temperatura niszczy zawarte w owocach i warzywach enzymy oraz witaminy. To właśnie one powodują, ze powinniśmy owoców i warzyw jeść jak najwięcej. Bez nich dieta roślinna staje się trochę niepełnowartościowa.

Wysokoobrotowy blender Happycal Axlerim wypozażony w tamper z termometrem

Czy duża prędkość obrotowa blendera jest naprawdę wadą ?

Oczywiście nie w każdym przypadku blender pracuje na tyle długo aby blendowane składniki podgrzały się do tak wysokiej temperatury. Wszystko zależy od tego co chcemy w skutek blendowania osiągnąć. Krótkiego blendowania wymagają wszelkie musy, smoothie itp. W ich wypadku wystarczy do blendowanych składników dodać kilka lub kilkanaście kostek lodu. W zdecydowanej większości przypadków pozwoli to uzyskać gotowy produkt o odpowiednio niskiej temperaturze. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku wolnoobrotowej wyciskarki do soków. Ostatnio pojawiły się na rynku blendery, które pozwalają kontrolować stale temperaturę blendowanych składników. Pozwala to zapobiec ich przegrzaniu w każdym przypadku. Przykładem może być blender Happycal posiadający termometr w końcówce tampera. Wyświetlacz termometru znajduje się w trzonku tampera dzięki czemu mamy stałą kontrolę nad temperaturą.

Prawdą też jest to że wiele osób chce jeść ciepłe posiłki. Według tradycyjnej medycyny chińskiej powinno spożywać się je jak najczęściej. Zwłaszcza zimą, późną jesienią i wczesną wiosną. Nie dla każdego zatem podgrzewanie potraw przez blender będzie wadą.

Należy również wziąć pod uwagę fakt, że blender nie produkuje tak zwanej suchej pozostałości, która jest cechą charakterystyczną wyciskania w wyciskarce. Ma to 2 zalety:
1. uzysk gotowego dania z tej samej porcji owoców przerobionych w blenderze jest większy niż w wyciskarce,
2. danie z blendera dzięki nie usuwaniu pozostałości skórek z owoców i warzyw ma więcej błonnika niż sok z wyciskarki.

Warto pamiętać również o tym, że blender jest szybszy od wyciskarki, a dodatkowo niektóre blendery potrafią zastąpić również domowe młynki do zboża.

Wyciskarka ma jednak tą zaletę, że stosunkowo dobra wyciskarka do soków kosztuje mniej niż stosunkowo dobry blender. Oczywiście można znaleźć wyciskarki droższe od blenderów ale mówimy tu o średnim przedziale cen, który wyznaczają obie grupy urządzeń funkcjonujących na rynku.

Dwuślimakowa, wolnoobrotowa wyciskarka do soków Green Power Kempo, idealnia sprawdzająca się w przypadku wyciskania soków z liści, twardych i miękkich owoców i warzyw

Dla kogo zatem wyciskarka a dla kogo blender ?

Jednoznaczna odpowiedź na pytanie co powinno znaleźć się w naszej kuchni: wysokoobrotowy blender czy wyciskarka wolnoobrotową do soków nie jest prosta. Poniżej jednak znajdziecie takie małe podsumowanie.

Wygląda na że jeśli jesteś osobą, która potrzebuje urządzenia, tylko i wyłącznie do produkcji soków, która nie zamierza wydawać więcej niż to potrzebne i może poświęcić dziennie kilka minut więcej na przyrządzenie soku to powinieneś zainteresować się wyciskarką.

Jeśli szukasz urządzenia bardziej wszechstronnego, na które możesz wydać kilka złotych więcej a dodatkowo czas, który możesz poświecić na pracę z urządzeniem jest dla Ciebie bardzo istotny to lepszym wyborem będzie blender.

W jednym i drugim wypadku rekomendujemy zakup urządzenia sprawdzonego producenta z łatwo dostępnym serwisem. Pozwoli to Wam cieszyć się z waszego zakupu przez długie lata. Sprawdzajcie również moc urządzenia którym jesteście zainteresowani. Im większa moc tym większe zużycie prądu ale również większą pewność, że urządzenie wytrzyma trudy codziennej pracy jak najdłużej bez żadnego uszczerbku.

Owocowo - warzywne smoothie które możecie wykonać swoim blenderem lub wyciskarką do soków

Co to jest teff i dlaczego warto po niego sięgać

Co to jest teff i dlaczego warto po niego sięgać

Czym jest teff Teff znany również pod nazwą miłki abisyńskiej, to zboże pochodzące z Afryki. Jednym z głównych obszarów jej uprawy jest Etiopia. Jednak nie tylko tam teff jest uprawiany. Jest to roślina, której uprawy można znaleźć także w Indiach oraz Australii. Co znajdziemy w […]

Dlaczego ręczna wyciskarka do soków ? Zalety i wady

Dlaczego ręczna wyciskarka do soków ? Zalety i wady

Wyciskarki do soków Od kilku lat wyciskarki do soków są coraz popularniejsze wśród wegetarian, wegan oraz entuzjastów zdrowej żywności. Na rynku jest dostępnych coraz więcej modeli tych urządzeń.  Różnią się wyglądem, wyposażeniem, możliwościami a przed wszystkim ceną. O ile jednak łatwo znaleźć sklep ze zdrową […]

5 dowodów na to że żywność ekologiczna jest dobra, zdrowa i potrzebna

5 dowodów na to że żywność ekologiczna jest dobra, zdrowa i potrzebna

Większość z nas kojarzy europejski certyfikat, którym jest oznakowana żywność ekologiczna. Jest to tzw. zielony listek. Możecie go znaleźć na produktach, które posiada w swojej ofercie każdy sklep ze zdrową żywnością. Również www.visvitalis.com.pl :).

Obowiązujący w UE znak żywności ekologicznej.
Obowiązujący w UE znak żywności ekologicznej.

Nie wszyscy jednak uświadamiamy sobie, co powoduje, że żywność ekologiczna jest tak istotna z punktu widzenia naszego zdrowia i stanu środowiska naturalnego.

Każdy z nas ma swoje powody, dla których kupuje żywność ekologiczną, ale wydaje mi się, że większość z poniższych punktów pokrywa się z tym, co wszyscy czujemy.

1. Żywność ekologiczna jest zdrowa.

Nie zawiera sztucznych konserwantów, sztucznych barwników, aromatów, nie jest napromieniowana. Nie zawiera wielu niepotrzebnych dodatków typu mleko w proszku dodawane do każdego jogurtu czy wzmacniacze smaku. Pijąc i jedząc żywność ekologiczną spożywamy to, co naprawdę kupujemy. Jeśli kupujemy sok, to chcemy napić się soku, a nie wody, barwnika, cukru i aromatu co często ma miejsce w typowym produkcie w sklepie wielkopowierzchniowym. Jeśli kupujemy parówki — mamy ochotę na parówki, a nie mąkę, wzmacniacze smaku i zmielone pozostałości produktów przemysłu mięsnego. Kupując żywność ekologiczną, unikamy wszystkiego co niepotrzebne w jedzeniu. Płacimy więcej, ale za to, czego naprawdę szukamy i potrzebujemy.

Ekologiczne daktyle bez pestek
Ekologiczne daktyle bez pestek

2. Żywność ekologiczna jest ekologiczna 🙂

Żywność ekologiczna jest wytwarzana z surowców, które nie były traktowane pestycydami (czyli chemicznymi środkami owadobójczymi), herbicydami (chemicznymi środkami chwastobójczymi) i fungicydami (chemicznymi środkami grzybobójczymi), a także niedozwolonymi w rolnictwie ekologicznym nawozami. Wszystkie te środki wprowadzamy do organizmu jedząc żywność bez certyfikatu ekologicznego. Dotyczy to zarówno produktów roślinnych traktowanych tymi środkami jak też produktów mięsnych — zwierzęta w hodowli nieekologicznej jedzą przecież paszę z nieekologicznych roślin. Wszystkie te środku kumulują się w organizmie przez całe late i na pewno nam nie służą. Co równie ważne przy produkcji żywności ekologicznej wszystkie te sztuczne trucizny (bo są to trucizny na inne rośliny, owady lub grzyby) nie trafiają do gleby, wód gruntowych, rzek i mórz. Uprawy nieekologiczne zaśmiecają Ziemię, podobnie jak ich produkcja, która jest często niesłychanie energochłonna. Trucizny na owady zabijają również pszczoły i inne pożyteczne owady. Wiele z nich to pożywienie innych, większych zwierząt, którym również w ten sposób szkodzimy.

Ekologiczna kasza jaglana
Ekologiczna kasza jaglana

3. Żywność ekologiczna jest smaczna.

Co do tego nie ma chyba wątpliwości nikt, kto jadł warzywa z przydomowego ogrodu lub owoce z własnego sadu. To, co nie jest sztucznie wspomagane, ma naturalny smak właściwy swojemu gatunkowi. Uprawa konwencjonalna ma na celu zmaksymalizowanie zbioru, a nie uatrakcyjnienie smaku. Smak poprawi się w przetworach. Do nich doda się cukier, glutaminian sodu, sztuczny aromat oraz sól. Jest on zatem nieistotny i nie trzeba się nim przejmować. Ważne, żeby wyprodukować szybko, dużo i tanio.

Ekologiczna czekolada ciemna z orzechami pekan
Ekologiczna czekolada ciemna z orzechami pekan

4. Żywność ekologiczna jest humanitarna

Żywność ekologiczna to życie zwierząt hodowlanych w cywilizowanych warunkach. Nie jest to namawianie nikogo na wegetarianizm czy weganizm. Jest to indywidualna decyzja każdego. Jednak nawet jeśli jecie mięso zwierząt to spróbujcie wczuć się w sytuacje zwierzęcia, które całe swoje życie spędza w ciasnej klatce / chlewie / boksie w oborze. Jest to zdecydowanie niehumanitarne. Jeśli zwierzę ma być zabite i zjedzone to niech przynajmniej życie spędzi w stosunkowo normalnych warunkach. Na polu, łące lub pastwisku — tak hoduje się zwierzęta w rolnictwie ekologicznym. Niech, chociaż to mają z życia.

Płacząca krowa
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o bohaterce zdjęcia poszukaj w Googlu „płaczącej krowy”

5. Żywność ekologiczna jest ciągle nadzorowana.

Przyznanie certyfikatu poprzedza kilkuletnie (!) przygotowanie pola do prowadzenia upraw ekologicznych. Pole to musi być odseparowane od dróg, linii kolejowych i innych źródeł potencjalnego zanieczyszczenia. Nie może nawet przylegać do pola, na którym uprawia się nawet takie same rośliny, ale bez certyfikatu ekologicznego. Po przyznaniu certyfikatu producent / rolnik jest regularnie kontrolowany pod kątem spełnienia wyśrubowanych norm. Podobnie jak wszystkie produkty oznakowane certyfikatem ekologicznym.

kontrola
Ciągła kontrola parametrów i warunków uprawy jest podstawą ekologicznej żywności

Na pewno każdy może znaleźć inne, swoje osobiste powody, dla których wybiera żywność ekologiczną. Napiszcie także o Waszych.

Jak uprawiać kiełki ? Kiełkownica Bionatura ze sklepu Visvitalis

Jak uprawiać kiełki ? Kiełkownica Bionatura ze sklepu Visvitalis

Jak uprawiać kiełki w kiełkownicy Bionatura Kiełkownica Bionatura jest prosta, łatwa i przyjemna w użyciu. Jednak podobnie jak w innych prostych sprawach, diabeł czasem tkwi w szczegółach. Jak zatem uprawiać kiełki ? Przygotowanie kiełkownicy Kiełkownica po wyjęciu z opakowania jest w zasadzie gotowa do użycia. […]


Nasz blog

Natto – zdrowa odsłona fermentowanej soi

Natto – zdrowa odsłona fermentowanej soi

Natto to produkt powstający z ugotowanej soi, do której dodawane są bakterie bacillus natto.

Powstaje w wyniku fermentacji wyjątkowy produkt o zaskakujących właściwościach. Obniża ciśnienie, rozrzedza krew, a to dzięki enzymowi nattokinaza.

Natto, dzięki temu że jest sfermentowane pozwala lepiej przyswoić dobre związki zawarte w soi. Regularnie spożywane zapobiega osteoporozie dzięki zawartości witaminy K, która w powiązaniu z witaminą D3 wzmacnia kości.

Ten sojowy produkt to skuteczny probiotyk – działa oczyszczająca na jelito, wzmacnia jego florę bakteryjną. Poprawia też przemianę materii, a docelowo wspiera schudnięcie.

Natto można spożywać samo, w postaci zupy albo dodawać suszone do innych potraw. Jest także dodawane do herbat, itp. Zapraszamy na zakupy do naszego ekologicznego sklepu Vis Vitalis!